Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen planten: 7 tips voor een mooi resultaat

Bomen zijn echte blikvangers in je tuin. Beuk, populier, berk, esdoorn, linde... Stuk voor stuk prachtige soorten. Maar wanneer bomen planten? En hoe ga je te werk? Laat niets aan het toeval over en ontdek snel alle geheimen voor het planten van bomen. 

Wanneer bomen planten?

Het antwoord is simpel: er zijn twee ideale periodes waarin je bomen kan planten, nl. tijdens het voorjaar (maart-april) en het najaar (oktober-november). Nu weet je dus al het juiste tijdstip om bomen te planten maar moet het werk natuurlijk nog beginnen. Waarschijnlijk zit je met duizend-en-een vragen over hoe je dit werkje aanpakt. Geen nood! We zetten enkele tips op een rijtje die jou op weg helpen naar een mooi resultaat.

Image
Acer palmatum
Image
Rode beuk
Image
Haagbeuk

Hoe bomen planten?

  • Plant nooit als het vriest. Een gat graven in bevroren grond is namelijk haast onmogelijk.
  • Zorg voor een ruim plantgat en verbeter de grond met compost.
  • Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten.
  • Zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit (gaaslap verwijderen). Hou er rekening mee dat de grond na het planten tot 5 à 10 cm kan inzakken.
  • Zet zo nodig een boompaal. De boompaal blijft ter plekke. Zo hangt de neerzakkende boom zich als het ware op aan zijn bindband.
  • Geef royaal water.
  • Bomen moeten goed verzorgd de winter in. Hark de bladeren weg, voorzie organische mest of een mulchlaag van compost, snoei de beschadigde takken weg en controleer de boombanden.
  • Let wel op. Wanneer je een boom plant, dien je rekening te houden met de wetgeving hierrond. Bomen die hoger dan 2 meter zijn, moeten op minimaal twee meter afstand geplant worden van de perceelgrens. Is je boom kleiner dan twee meter dan volstaat een halve meter.

Extra tip: als je een nieuw aangelegde tuin hebt dan kan je best een jaar wachten alvorens je bomen plant. De grond zal immers nog zakken.