Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen snoeien van A tot Z

Bomen moet je in de winter snoeien want dan zijn ze in rust. Dat is het advies dat je vooral vroeger maar nu nog steeds te horen krijgt. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Sommige bomen snoei je inderdaad best tijdens de winter, andere dan weer in de zomer. Wanneer moet je dan bomen snoeien? En hoe ga je te werk? Je leest het hier.

Wanneer moet je welke bomen snoeien?

Zoals gezegd is het niet juist om te zeggen dat bomen het best tijdens de winter gesnoeid moeten worden. Het tijdsstip van de snoei is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan het type boom de belangrijkste is. Een esdoorn snoei je bijvoorbeeld niet op hetzelfde moment als een appelboom. Om het zo duidelijk mogelijk te maken, delen we de bomen in per seizoen dat er gesnoeid moet worden.

Tijdens de lente (maart - april - mei)

  • Fruitbomen zoals appel, peer, kers, pruim- en leibomen (vb. esdoorn, kastanje, haagbeuk, linde) vanaf maart.
  • Groenblijvende hagen in mei
  • Buxushagen in mei (maar kan ook nog in juni)

Tijdens de zomer (juni - juli - augustus)

Hoe moet je bomen snoeien?

Correct bomen snoeien is een kunst op zich. Het vergt wat tijd voor je het helemaal in de vingers hebt, maar aan de hand van de volgende tips en richtlijnen maak je alvast een goede start:

  • Snoei nooit meer dan 1/3 van de kroon in één keer weg
  • Snoei dubbele knopen weg. Zo houd je een hoofdtak over
  • Snoei takken weg die tegen elkaar schuren
  • Snoei dood hout altijd weg
  • Snoei fruitbomen nooit bij regenweer

Wat heb je nodig om te snoeien?

Geen goed resultaat zonder goed gereedschap natuurlijk. Om knap werk af te leveren heb je eerst en vooral een degelijke snoeischaar nodig.

Een snoeischaar gebruik je om dunne en middeldikke takken af te knippen.

Voor dikkere takken kan je best een snoeizaag gebruiken. Heb je echt grote bomen met nog dikkere taken in je tuin staan, dan grijp je best naar een boomzaag. Zie je het niet zitten om zo’n boomschaar te hanteren? Vraag om hulp bij vrienden, familie of een tuinaannemer. Hij zal met plezier jouw bomen onder handen nemen.

Tot slot is een heggenschaar handig om struiken en kleine bomen in model te houden.