Overslaan en naar de inhoud gaan

De begonia in de tuin

Begonia’s vind je in allerlei maten en vormen. Denk maar aan de begonia als kamerplant die je huis in geen tijd opvrolijkt. Maar er zijn ook begonia’s voor in de tuin, namelijk knolbegonia’s. Wil je weten hoe je begonia moet planten en verzorgen of waar je ze het best kan zetten? Dan ben je op de juiste plaats.

Wanneer de begonia planten?

Als alle vorstgevaar geweken is (april), mag je de begoniaknollen rechtstreeks buiten planten. Plant de knollen binnenshuis in kistjes, potten of in bloembakken voor een sneller resultaat. Na het vorstgevaar mag je ze buiten planten.

Hoe de knolbegonia planten?

Plant de knollen met de holle kant naar boven en bedek met 1 cm grond. Hangbegonia’s plant je het best in een ruimere pot. Begonia’s gedijen het best op een halfschaduwrijke plaats. Let er op dat er voldoende licht en lucht aanwezig is.

In welke grond moet je de begonia planten?

Voor een begonia moet de grond goed luchtig zijn. Meng wat zand bij als de grond niet genoeg water doorlaat. Een mengsel van tuinaarde, potgrond en een beetje compost is ideaal. Voeg wat organische korrels toe bij het uitplanten in mei.

Hoe de begonia verzorgen?

Zorg voor voldoende grondvochtigheid, begiet bij voorkeur ’s avonds en verwijder regelmatig de verwelkte bloemen. Zo bevorder je de vorming van nieuwe bloemen. Bemest om de 2 à 3 weken om de groei en bloei te bevorderen. Begonia’s zijn niet ontmoedigd door slecht weer. Ze bloeien bij elk weertype en komen gespreid in tijd tot bloei.

Waarom kiezen voor een begonia in de tuin?

  • Maandenlang genieten, de ganse zomer lang.
  • Grote variatie in kleuren en vormen.
  • Zeer veelzijdig. Ze passen op het balkon of terras, in een hangmand, in een tuinperk,…
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Veroorzaken géén hooikoorts.
  • Te combineren met andere planten en bloemen, vooral met “fijnere“ planten.