Overslaan en naar de inhoud gaan

De esdoorn

De esdoorn is één van de mooiste bomen voor je tuin. Naast de gewone esdoorn is ook de Canadese esdoorn en de Japanse esdoorn een echte blikvanger. Esdoornen zijn absolute herfsttoppers. Met hun grillige takken, prachtige herfstkleuren en opvallende schors stelen ze de show in je tuin. Bovendien zijn verschillende soorten geschikt voor een kleinere tuin.

Verschillende soorten esdoorn

Canadese esdoorn

De Canadese esdoorn is een prachtige boomsoort met vlammend rood herfstblad. De acer saccharum wordt ook suikeresdoorn genoemd. A. rubrum wordt 10 à 12 m hoog. Smalle en compacte groei. Felrood herfstblad.

Acer palmatum

Deze cultivars van de esdoorn wordt wat groter (tot 15 m). Glad 5- tot 7-tallig blad met diepe lobben. Cultivars met brons- en paarskleurige herfstbladeren.

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn vind je ook onder de naam acer Japonicum. De kronkelige twijgen van deze esdoorn maken hem tot een echte blikvanger. Behaard, fijn blad met 7 tot 12 lobben. Korte stam met mooie grijze schors. Geschikt voor een kleine tuin. ‘Vitifolium’ heeft een opvallend rood en gouden herfstblad. Het blad van de ‘Aconitifolium’ is diep ingesneden. In de herfst verkleurt het naar robijnrood.

Acer shirasawanum

De esdoorn ‘Aureum’ heeft een warmgouden herfstblad. De bladeren zijn in de volle zon goudgeel, in de schaduw kleuren ze zacht groengeel. ‘Osakazuki’ lijkt sterk op de A. palmatum, maar is betrouwbaarder qua kleur. Blad met smalle, spitse lobben dat zachtgroen met bronzen of zachtrode randen uitloopt in het voorjaar. Daarna mooi volgroen blad dat mooi contrasteert met de felrode vruchten. Scharlakenrood herfstblad.

Image
Acer palmatum
Image
Acer palmatum - Japanse esdoorn
Image
Acer palmatum Marlo

Esdoorns met opvallende schors

Niet alleen het blad van de esdoorn is de moeite, sommige boomsoorten pakken uit met schitterende schors.

  • A. palmatum wordt ook koraalschors-esdoorn genoemd vanwege zijn twijgen met magnifieke koraalrode schors.
  • A. pensylvanicum en A. capillipes hebben een grijsgroene schors met witte strepen.
  • De bast van A. davidii is olijfgroen met brede, witte strepen.
  • A. griseum heeft een glanzende, afschilferende, koperkleurige schors. Prachtig rood herfstblad.