Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze winterbloeiers zetten je tuin in vuur en vlam

Kijk je vol ongeduld uit naar de lente? Niet nodig, met een explosie van frisse kleuren zetten deze winterbloeiers je tuin vandaag al in vuur en vlam. Ontdek welke bloemen en planten jouw winterse tuin omtoveren in een kleurrijk paradijs.

Sneeuwbal (Viburnum)

Een echte winterwinnaar is de Viburnum. Van herfst tot lente staat de struik vol geurende bloementrossen. Deze topper geeft je twee kleuren voor de prijs van één. Uit de rode knoppen groeien prachtige zacht geurende witte bloemen. Een spektakel het hele jaar door want deze plant is winterhard.

Er bestaan heel wat verschillende soorten. De Viburnum omvat enkele sierheesters die wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend zijn. Je plant hem best een humusrijke bodem op een plaatsje in de volle zon of halfschaduw. Snoeien is niet nodig.

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Bloot in de winter? Geen probleem voor de naaktbloeiende Jasminum nudiflorum. Deze jasmijn schittert van december tot april. Plant hem zo dat je hem goed kan zien vanuit het huis. De aanblik van een volle struik met botergele bloemetjes wil je voor geen geld van de wereld missen.

Toverhazelaar (Hamamelis)

De toverhazelaar heeft zijn naam niet gestolen. Deze magische struik verrast al in de herfst met een prachtige bladkleur en excelleert in de winter met spinachtige bloemen in allerlei tinten van geel tot rood. Mooi is dat de bloemetjes zich bij vorst opkrullen en weer openbarsten wanneer de temperatuur stijgt.

Skimmia

Ben je op zoek naar een terrastopper in de winter en vroege lente? Dan is de Skimmia japonica de perfecte plant voor jou. Deze groenblijvende heester bloeit in maart en april en heeft geurende bloemen die lang mooi blijven. In het najaar verschijnen de roze bloemknoppen. Daarna volgen de opvallende rode bessen.

Skimma japonica groeit langzaam. Snoeien is daarom niet nodig. Wanneer je toch vormsnoei wil toepassen doe je dit best in het voorjaar, na de bloei.

Helleborus

Een Helleborus of kerstroos is een manusje-van-alles. In de tuin kan deze plant deel uitmaken van een prachtige border en je tuin opfleuren met haar prachtige bloemen. Maar je kan de Helleborus ook in een pot op het terras of balkon zetten. En alsof dat nog niet genoeg was, kan je de Helleborus ook perfect combineren met andere planten in een frisse winterse bloembak. 

Leuk om weten: de Helleborus beschermt zichzelf tegen vorst. Als het vriest, gaan de bloemen wat slap hangen maar ze bevriezen niet. Zodra de temperaturen weer boven nul kruipen, herstelt deze plant zich en straalt ze opnieuw zoals nooit tevoren!