Overslaan en naar de inhoud gaan

Een haag snoeien, wanneer en hoe begin je eraan?

Net gesnoeide hagen, dat staat netjes in je tuin. Maar een haag snoeien, hoe doe je dat? Wanneer is het juiste moment? En is er een verschil tussen het snoeien van buxus of een haagbeuk? Wij geven je tips voor het beste resultaat.  

Je haag snoeien: wanneer begin je eraan?

Door voldoende zon en aangename temperaturen krijgen de meeste hagen in het voorjaar hun eerste groeischeut. Je hagen scheren doe je dus best:

  • de eerste keer voor de zomer start, tussen half mei en half juni
  • de tweede keer na de zomer, tussen eind augustus en begin september. Zo gaan ze mooi geschoren de winter in.

Dit geldt voor de meeste soorten zoals de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen.

Hagen die wat trager groeien zoals de taxus kunnen het stellen met slechts één snoeibeurt per jaar. Dit plan je dan in in de eerste zomermaand, rond half juli. Omgekeerd geldt ook: hagen die sneller groeien, kan je snoeien zo vaak als je nodig vindt. Hoe vaker je deze hagen snoeit, hoe mooier het resultaat.  

Zo moet je hagen scheren voor een gevulde, strakke haag

Hagen snoeien doe je bij voorkeur op een droge, bewolkte dag. Zo vermijd je verbranding.

Je gebruikt een manuele of automatische snoeischaar. Een manuele is ideaal voor lage of kleine hagen. De grotere modellen kan je snoeien met behulp van een ladder en een elektrische snoeischaar. Als je een grote tuin hebt met veel snoeiwerk kies je best voor een schaar met batterij.

Recht snoeien

Recht snoeien doe je meestal op zicht. Ben je niet zeker van je stuk, steek dan een aantal stokken in de grond en span een strakke koord over de haag. Op die manier kan je de bovenkant van je haag recht snoeien.

Voor de zijkanten van de hagen, uitgezonderd taxus en buxus, is het belangrijk dat je lichtjes schuin scheert zodat je een lichte piramidevorm krijgt. Zo krijgen de onderste takken voldoende licht en blijft de haag mooi gevuld.

Jonge hagen snoeien

Hagen die net aangeplant zijn krijgen een aangepast snoeiplan. In de eerste jaren is het belangrijk om jonge hagen vaker te snoeien zodat ze uitgroeien tot een mooie, gevulde haag. Zo ga je te werk:

  • Buxus, liguster, meidoorn: niet bang zijn om deze hagen in het begin sterk terug te snoeien. Net aangeplante hagen van deze soort snoei je in de lengte voor een derde terug. In het tweede groeijaar snoei je tot de helft terug. De volgende jaren snoei je deze hagen twee keer per jaar tot de gewenste hoogte.  
  • (Haag)beuk, coniferen, taxus: deze soorten groeien niet zo snel en moeten dus niet zo stevig gesnoeid worden. Je begint pas wanneer de haag de gewenste hoogte bereikt heeft. De zijkanten snoei je een aantal keer per jaar tot op de gewenste lengte terug.

Wat doe je met het snoeiafval?

Je weet nu hoe en wanneer je hagen moeten snoeien, maar wat doe je met het snoeiafval? Je kan het verwerken tot compost of naar het containerpark brengen. Snoeiafval van taxus en coniferen gooi je beter niet om de composthoop. Dit afval breekt heel langzaam af, wat het proces van het ander afval afremt. Je brengt het dus beter meteen naar het containerpark.