Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenjarige planten: alle tips en toppers op een rijtje

Eenjarige planten bestaan er in allerlei kleuren en maten. Er is er dus zeker eentje die perfect in jouw tuin of op jouw terras past. Wij zetten onze favoriete planten op een rijtje zodat je snel kan kiezen. En ook eenjarige bloemen planten en verzorgen wordt een makkie met onze tips.

Eenjarige planten: soorten genoeg!

Eenjarige planten zijn planten die je tuin, terras of balkon in de zomer opfleuren tot een kleurrijk geheel. Deze planten zijn niet winterhard. Ze bloeien tijdens de zomermaanden maar ze zijn vanaf het voorjaar verkrijgbaar in alle tuin- en plantencentra. Naast “eenjarigen” spreken we ook wel van perkplanten.

Over de soorten eenjarige planten kunnen we kort zijn: er bestaan wel honderden eenjarigen met hun verschillende variëteiten! Ze komen voor in alle maten, vormen en kleuren. Het is onmogelijk om geen eenjarige plant te vinden die bij jou past. De kans is veel groter dat je last krijgt van keuzestress. Om jou te helpen, zetten we onze favoriete eenjarige planten op een rijtje.

Madeliefje

Het madeliefje is een echte bloem ‘van bij ons’. Enkel voor het madeliefje heb je al keuze uit meer dan 40 verschillende kleuren en vormen. De dubbele, tweekleurige soorten zijn het meest opvallend maar er zijn ook mooie cultivars met extra grote bloemen. Als het niet vriest, groeien deze bloemen jaarrond.

Vergeet-me-nietje

Nog zo’n inheemse bloem die je niet mag vergeten bij het uitkiezen van eenjarigen is het vergeet-me-nietje. Deze bloem bestaat ook als tweejarige, maar in bloembakken is ze als eenjarige plant te beschouwen. Vergeet-me-nietjes zijn schaduwrijke eenjarige planten die niet van de zon houden.

Leeuwenbek

Ook de leeuwenbek doet het goed in de schaduw maar verdraagt ook zon. De bloemen zijn er in verschillende kleurschakeringen (rood, geel, oranje, paars, roze en wit) en ook tweekleurig. Het groene blad is lancetvormig.

Dahlia

Ben je op zoek naar een gemakkelijk plant, dan is de dahlia jouw perfect match. Deze eenjarige bloem doet het goed in elke bodem en voelt zich goed in een schaduwrijke plaats of in de zon. Een dahlia bloeit vanaf juni tot de eerste dagen dat de temperatuur onder nul zakt.

Vlijtig liesje

Deze eenjarige planten bloeien al vanaf mei en zijn verkrijgbaar in roze, rood, wit, geel, blauw, oranje en als tweekleurige. Het zijn kleine bloemetjes die bestaan uit acht blaadjes. Geef het vlijtig liesje elke dag water en geef wat meer als het warm en zonnig is.

Ijzerhard

Ijzerhard is een echte bijenplant. Veel wilde bijen, maar ook hommels en vlinders komen hun nectar en stuifmeel halen bij deze perkplant. Afhankelijk van de soort variëren ze qua vorm. De bloemen zijn gegroepeerd in trossen met buisvormige, uitwaaierende afzonderlijke bloemen.

Middaggoud

Middaggoud is een klein plantje dat bloeit met verschillende vrolijke kleuren. Het zal niet verbazen dat deze eenjarige plant graag op een zonnige plaats staat, en liefst in een lichte, vruchtbare, goed doorlatende grond.

Eenjarige bloemen planten en verzorgen? Enkele tips

  • Eenjarige planten zijn niet winterhard. Plant ze pas na 15 mei of wanneer de kans op vorst zeer klein tot onbestaande is. Zo zullen ze mooi bloeien tijdens de zomer.
  • Zet je ze in een pot of bak, vul de potten dan met potgrond, tot twee centimeter onder de rand.
  • Geef eenjarigen in potten dagelijks water. Bij droge periodes kan je ook best in de tuin wat water bijgeven.
  • Opgepast: eenjarigen houden niet van natte voeten. Zorg dus voor een goede afwatering.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen voor een betere, langere bloei.