Overslaan en naar de inhoud gaan

Fruitige klimmers

Graag fruit in de tuin, maar weinig plaats? Dan zijn fruitige klimmers de oplossing. Meer dan een klimplant met lekkere vruchten, een muur of een pergola op een beschut plekje en een flinke portie zon heb je niet nodig. Ga aan de slag met onze tips en aanraders.

Klimplanten verzorgen

Deze fruitige klimplanten verkiezen een plekje waar voldoende zon komt, maar dat ook beschut is en uit de wind ligt. Zorg in het voorjaar voor een goede bemesting. In de winter moet je je klimmer goed beschermen tegen de koude.

Druif

Druif (Vitis) is een onstuimige groeier die zonder probleem je muur of pergola inpalmt, maar hij is ook geschikt voor in een kleine tuin of in pot. De vruchten van 'New York Muscat' hebben een zoete cassisachtige smaak. 'Sophie' is een witte tafeldruif die goed ziekteresistent is. Afhankelijk van de cultivar kan je in september en oktober druiven plukken. Heerlijk! 

Opgelet: een druivelaar groeit hard en moet voor eind februari drastisch ingekort worden. Tijdens de zomer moeten ook alle overtollige jonge scheuten weg gesnoeid worden.

Kiwibes

De kiwibes (Actinidia arguta) is een sterkgroeiende slingerplant die goed winterhard is. De vruchten zijn haarloze bessen die ongeveer zo groot zijn als een dikke druif en smaken naar een gewone kiwi. Je kan ze in hun geheel (dus met schil) eten.

Bramen

Bramen (Rubus) kan je tegen een muur of over een pergola laten groeien. Help hem een handje door hem af en toe te leiden. Decoratieve witroze lentebloesems. ‘Loch Ness’ heeft geen doornen. De braamboos of zwarte framboos (Rubus occidentalis) is een kruising tussen een framboos en een braam.