Overslaan en naar de inhoud gaan

Geniet volop van de zomer met geraniums

Als de kans op nachtvorst geweken is, begint het bij veel tuiniers en plantenliefhebbers te kriebelen om hun terras of balkon op te fleuren. Ben jij ook zo iemand en ben je nog op zoek naar een zomerbloeier? Ziehier de geranium (pelargonium). Deze plant is niet alleen makkelijk in onderhoud, er bestaan tegenwoordig heel wat soorten met tweekleurige of gevulde bloemen waarmee je je terras, balkon of border prachtig kan inrichten. Ontdek hieronder de veelzijdigheid van de geranium alsook enkele trends voor balkon en terras.

Image
Geraniums op terras
Roze geranium
Image
Rode geranium

Volop variatie met de geranium 

De geranium heeft een mooi groen blad en prachtige bloemen die wit, roze, rood, lila of paars kunnen zijn. De laatste jaren zijn er ook heel wat nieuwe cultivars ontwikkeld in tal van vormen en kleurschakeringen. Van ronde tot puntige bloemen en van enkele tot dubbele bloemen. 


De plant wordt ingedeeld in verschillende groepen waaronder de hanggeranium, de staande geranium en de Franse geranium. Deze geraniums hebben elk een eigen groeiwijze en maar bloeien allemaal zeer uitbundig. 

Zo zorg je ervoor dat je geranium mooi bloeit

Voor een uitbundige bloemenzee zet je de geranium best in de zon of halfschaduw. Geef regelmatig water en eens per twee weken plantenvoeding. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt namelijk constant nieuwe knoppen aan tot in het najaar! 

Laat je je geranium schitteren op je terras of balkon met deze trends

Wil je je terras of balkon opfleuren maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Laat je inspireren door de volgende trends met geraniums en tover je buitenruimte om tot een prachtige plek om te ontspannen. 

  • Upcycling: het hergebruiken van oude potten en accessoires in helemaal in. Als je er zelf geen liggen hebt, kan je eens een bezoekje brengen aan een rommelmarkt of kringloopwinkel. Op een oude tafel kan je terracotta potten zetten met een mix van groene en bloeiende planten. Schuif ook gerust een lade open en gebruik die als extra plantenbak voor hanggeranium. Laat je creativiteit de volle loop gaan! 
  • Ga voor kleur: een kleurrijke plek om de zomer te vieren, daar wordt een mens blij van. Geraniums zijn daar perfect voor want ze zijn er in veel verschillende kleuren als rood, roze, violet, lila, zalm en oranje. Voor een krachtig effect zet je een aantal potten bij elkaar en maak je vrolijke combinaties.   
  • Combineer met groente- en kruidenplanten: net zoals geraniums hebben mediterrane kruiden, tomaten en paprika’s veel zon nodig. De combinatie van bloemen, geur en smaak zorgt voor veel plezier.
     

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Neem deze zeker een kijkje op Facebook, Instagram en Pinterest