Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenblijvende bodembedekkers

Bodembedekkers zijn snelgroeiende planten die dicht bij de grond groeien. De groenblijvende bodembedekkers zijn veruit de meest populaire omdat ze jaarrond groen blijven. Ze zorgen voor structuur en rust in de tuin zonder veel onderhoud. Wij zetten onze favoriete groenblijvende bodembedekkers op een rijtje.

Groenblijvende bodembedekkers voor in de zon

Ooievaarsbek (Geranium)

De ooievaarsbek is vooral gekend onder zijn Latijnse naam, Geranium. Het is een dankbare plant die op elke standplaats groeit en zeer veelzijdig is. De cultivar Geranium ‘macrorrhizum’ is een snelgroeiende ooievaarsbek die geschikt is als groenblijvende bodembedekker. Deze Geranium bloeit van mei tot juli met kleine, rozerode bloemetjes die bovenop hoge stengels staan.

Goed om weten: de ooievaarsbek is een bijenplant. Dit wil zeggen dat wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel bij de geranium komen halen. 

Klokjesbloem

De klokjesbloem (Campanula poscharskyana) is een bladhoudende plant die makkelijk uitgroeit in de breedte en ideaal is als bodembedekker of aan de rand van een pad. De witte, roze of blauwe stervormige bloemen verschijnen in de zomermaanden, van juni tot augustus.

Maagdenpalm

Ook deze plant heeft stervormige bloemen. De maagdenpalm (Vinca major) doet het goed op zowat elke grond. Hij groeit in de volle zon, halfschaduw en schaduw, maar in volle zon zal de bloei wel rijkelijker zijn.

Image
Geranium
Image
Maagdenpalm
Klokjesbloem

Groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw

Schoenlappersplant

Schoenlappersplant is een makkelijke plant die op zowat elke plaats en in bijna elke grond groeit. De plant bloeit in de lente met rozerode, compacte trossen van kleine bloemen die op hoge, dikke stelen staan.

Dwergmispel

De dwergmispel (Cotoneaster) bestaat in verschillende vormen. Het grootste deel groeit uit tot een struik, andere groeien bodembedekkend. Deze plant bloeit in mei, met witte, stervormige bloemen. De bodembedekkende vormen snoei je best tussen mei en september.

Zachte naaldvaren

De zachte naaldvaren doet het goed als bodembedekker maar staat ook mooi op een schaduwrijke plaats in de plantenborder. Het is een mooie wintergroene varen met lichtgroene, zachte, dubbelgeveerde bladeren.

Image
dwergmispel
Image
Schoenlappersplant