Overslaan en naar de inhoud gaan

Heesters die een zeeklimaat verdragen

Heesters aan de kust moeten tegen een stootje kunnen. Ze moeten niet alleen een zandige, kalkrijke én zoute bodem kunnen verdragen, maar ook bestand zijn tegen een flinke portie wind en zoute zeelucht. Ontdek welke heesters zich thuisvoelen in de kustregio.

Deze heesters voelen zich goed aan 't zeetje

  • De rode lampenpoetser (Callistemon citrinus) heeft rode bloempluimen en een sierlijk smal blad. Gedijt zelfs op een natte grond. Tamelijk winterhard.
  • Escallonia ‘Ivey’ is een ijzersterke groenblijver met kleine, groene blaadjes en een witte bloei. Ideale haagplant. Wordt tot 1,5 m hoog.
  • De olijfwilg (specifiek: Elaeagnus x ebbingei) heeft een donkergroen blad met donzige, zilvergrijze onderkant. Geurende, roomwitte bloei van oktober tot november. Wordt 200 à 300 m hoog.
  • De liguster (specifiek: Ligustrum japonicum ‘Texanum’) bloeit van mei tot juni met witte bloemetjes. Geef een beschutte plek. Decoratief, wintergroen blad.
  • De kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) gedijt in volle schaduw en in zand. Wintergroen.
  • De duindoorn (Hippophae rhamnoides) vertoeft graag aan de kust. Lange, smal blad en takken met doornen. De duindoorn draagt oranjerode sierbessen van september tot putje winter.
  • Westringia fruticosa is een Australische wintergroene struik die lijkt op rozemarijn. Op een beschutte plek winterhard tot -7°C. Paarse bloemen en grijs blad.
  • De Australische laurier (Pittosporum tobira) overleeft in volle grond enkele graden vorst. In een pot moet hij voor de 1e vorst naar binnen. Witte bloei van april tot juni.
Image
Japanse kardinaalsmuts
Callistemon citrinus

Hoe moet je heesters planten aan de kust?

Aan de kust is de bodem erg arm en schraal. Een goede voorbereiding van het plantgat en kwaliteitsvolle potgrond is cruciaal. Mest daarna tijdig bij.

Passen deze heesters ook in het binnenland?

Ja, deze ijzersterke struiken kan je ook in het binnenland planten. Extreme wind, strooizout op wegen of plassende honden, ze verdragen het allemaal. Hou er wel rekening mee dat verschillende planten een zachter zeeklimaat gewend zijn. Geef koudegevoelige planten dan ook een beschut plekje.