Overslaan en naar de inhoud gaan

Helleborus

De Helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen namelijk al vroeg kleur in de tuin. Ontdek de verschillende soorten Helleborus en hoe je deze winterharde planten moet verzorgen.

De klassiekers: van roodpaarse kerstrozen tot boterbloemgele varianten

Het grootste deel van de Helleborus-rassen wordt samengebracht in de Helleborus Orientalis Groep. Hoewel er een tweehonderdtal benoemde rassen bekend zijn, worden Helleborussen vooral op kleur verkocht. De meest voorkomende bloemkleuren zijn:

 • wit (verkleuren vaak naar roze en groen)
 • wit met donkerder spikkels
 • licht- en donkerroze
 • roze gespikkeld
 • lila, paars, roodpaars
 • vuurrood, heel diep paars
 • bijna zwart
 • crèmegeel, boterbloemgeel
 • lichtgroen
Image
Helleborus
Image
Valentina_Helleborus (2)
Image
Helleborus-groen

Bijzondere soorten Helleborus om jou te bekoren

 • Er zijn rassen met enkele – en met gevulde bloemen. Die laatste soort Helleborus hebben iets bijzonders: het zijn niet de kroonbladen, maar de kelkbladen die de kleur dragen.
 • Er zijn wintergroene soorten met bloemen aan aparte stengels, zoals Helleborus niger, en bladverliezende (o.a. Helleborus odorus), maar ook soorten die met bebladerde bloemstengels overwinteren, zoals de Corsicaanse kerstroos (Helleborus argutifolius).
 • Alle planten in de Helleborus Orientalis Groep hebben een wintergroen blad.
 • Een echt vroege vogel is de Helleborus ‘Early Purple’, een paars bloeiende plant waarbij de bloemen soms al in november verschijnen. ‘Wester Flisk’ heeft roodachtige stelen.

Een Helleborus beschermt zichzelf tegen vorst

Een Helleborus beschermt haar bloemen op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de kerstroos het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij!

Zo moet je een Helleborus planten en verzorgen

Een Helleborus of kerstroos kan in de tuin deel uitmaken van een prachtige border en je tuin opfleuren met haar prachtige bloemen. Je kan de Helleborus ook in een pot op het terras of balkon zetten. En alsof dat nog niet genoeg was, kan je de Helleborus ook perfect combineren met andere planten in een frisse winterse bloembak. Hieronder vind je enkele tips voor het planten en combineren van een Helleborus:

Een Helleborus planten in de tuin

Wil je jouw tuin opvrolijken met een kleurrijke Helleborus? Wij geven je enkele tips voor het planten van een Helleborus. Hier geven we alvast de eerste tip: een Helleborus planten doe je best in een humusrijke grond die wat kalk bevat. Voor meer tips kan je terecht op ons artikel over het planten van een kerstroos. 

Helleborus met cyclaam in winterse bloembak

Een Helleborus combineren in een winterse bloembak

Dankzij haar verschillende soorten en kleuren is het een gemak om een Helleborus te combineren met andere planten. Zo maak je met slechts een of twee andere bloemen of planten een prachtige winterse bloembak die in het najaar kleur brengen op jouw terras of balkon. Denk bijvoorbeeld aan Calocephalus Brownii, een ideale partner voor de Helleborus. 

Maar ook op zichzelf schittert deze winterharde plant.