Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe een hangmand vullen?

Een hangmand vrolijkt een saaie gevel of muur op en vult snel een kaal hoekje op. Maar welke mand kan je gebruiken en welke planten passen in een hangmand? Kortom: hoe begin je eraan? Wij geven je een aantal tips om je hangmand op te vullen.

Welke mand kan je gebruiken?

Kies voor een gepuntlaste en geplastificeerde mand die voorzien is van stevige kettingen.

Voor de bepleistering gebruik je best traditioneel sfagnum, veenmos of een ander soort mos. Je kan ook een inlegvel van kokos gebruiken. Hou er wel rekening mee dat dit geen vocht vasthoudt.

Kies een potgrond van goede kwaliteit. Gebruik je een potgrond zonder waterbufferende stoffen? Zet dan een plantenschoteltje onder in de mand als kleine waterreserve.

Welke planten passen in een hangmand?

Typische hangplanten of planten met slappe stengels zijn ideaal. Daarnaast kan je je hangmand ook opvullen met een aantal andere planten. We zetten een aantal tips op een rij die van jouw hangmand een echte eye catcher maken.

  • Kies planten met een kleine kluit. Die kan je gemakkelijk door de mazen van de mand planten. Je kan kiezen voor één soort of voor verschillende soorten.
  • Voor het beste resultaat kies je best contrasterende bloemkleuren. Is de mix te bont? Plant een grijsbladige plant om de kleuren te verzachten.
  • Kijk naar de grootte en de kleur van het blad.
  • Houd rekening met de omgeving. In een mand die tegen een bakstenen gevel hangt, beperk je best rode tinten. Tegen een lichte achtergrond zijn wit of andere lichte kleuren af te raden.
  • Plant bovenaan laagblijvende omhoog groeiende planten. Zo krijg je een mooie bolle vorm.

Inspiratie nodig? Maak een keuze uit de mooiste planten voor hangmanden.

Hoe moet je een hangmand gieten?

Geef hangmanden regelmatig water. Op warme dagen giet je best ’s morgens en ’s avonds. Bij vochtig weer geef je wat minder water, anders gaat de mand rotten.

 

Hoe moet je een hangmand snoeien?

Verwijder de bloemen van de eerste bloei voor een langdurige bloei. Snoei takken hier en daar drastisch terug om de bloeikracht te versterken. Snoei vlak voordat je op vakantie gaat. Bij je terugkomst zullen je planten bloeien als voordien.