Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe moet je fruitbomen planten?

Fruitbomen planten in je eigen tuin is het begin van heel wat mooie momenten. Fruit uit je eigen tuin oogsten is namelijk fantastisch én superlekker. Maar voor je letterlijk de vruchten van jouw hard werk kan plukken, moet je natuurlijk eerst je fruitbomen planten. Ga aan de slag met onze tips.

Wanneer kan je best fruitbomen planten?

Fruitbomen plant je wanneer ze in rust zijn, van half oktober tot eind maart. De beste maanden zijn november en december omdat de bomen die in die periode geplant worden nog nieuwe wortels aanmaken. Opgelet: geen (fruit)bomen planten bij vorst!

Bomen met blote wortel moet je meteen planten. Lukt dit niet? Bedek de wortels en zet de plant in je tuinhuis of garage. Laat een plant nooit onbeschermd tegen wind en regen buitenstaan.

Image
Fruitboom
Image
pruimenboom
Image
Appelboom als leiboom

Waar zet je best fruitbomen?

Kijk goed naar je tuin voordat je starten met fruitbomen planten. Bijna alle fruitbomen verkiezen een zonnige standplaats en vruchtbare, niet te natte grond. Zure grond is uitermate geschikt voor blauwbessen en bosbessen. Zachtfruitsoorten zijn er voor elke plek. Heb je veel of weinig zon in je tuin? Perziken en peren hebben veel zon nodig, bessen en appels dan weer minder.

Tips voor het planten van fruitbomen

  • Het plantgat moet voldoende groot zijn, i.e. 50 x 50cm en ook 50cm diep.
  • Voorzie genoeg ruimte tussen de fruitbomen. Als je dit niet doet, dan zullen de bomen niet floreren in jouw tuin. Een fruitboom die je jaarlijks kort moet terugsnoeien, is namelijk niet gelukkig. Als gevolg zal hij weinig vruchten geven. De ruimte tussen de bomen is afhankelijk van de soorten fruitbomen die je plant. Zo groeit een walnotenboom bijvoorbeeld veel breder uit dan een appelboom.
  • Een jonge boom heeft steun nodig. Voorzie daarom een steunpaal, zo’n 60-70cm in de grond. Zet de paal zo’n 10cm van de fruitboom. De hoogte van de paal is afhankelijk van de grootte van je boom. Zorg ervoor dat de steunpaal zo’n 5-10cm onder de kroon blijft.
  • Knip lange en beschadigde wortels af.
  • Om het plantgat te dichten, gebruik je de uitgegraven grond, eventueel vermengd met een bodemverbeteraar.
  • Druk de grond goed aan en geef de boom flink wat water.
  • Voorkom uitdroging en bescherm je boom tegen eventuele vorst door een laag mulch te voorzien rond de stam.
  • Bind de fruitboom in een achtvorm aan de steunpaal vast met behulp van een boomband.

Hoe een fruitboom verzorgen?

Elke soort vraagt een andere aanpak. Laat je bij het kopen van fruitbomen bijstaan door een tuinspecialist. Altijd belangrijk is goed snoeien en tijdig voeding en water geven. Neem maatregelen tegen vogels.

Waar moet je zeker rekening mee houden? 

Let wel op. Wanneer je een boom plant, dien je rekening te houden met de wetgeving hierrond. Bomen die hoger dan 2 meter zijn, moeten op minimaal twee meter afstand geplant worden van de perceelgrens. Is je boom kleiner dan twee meter dan volstaat een halve meter.