Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimop snoeien: zo ga je te werk

Wil je een mooie, dichte haag? Dan moet je regelmatig klimop snoeien. De klimop zal na de snoei namelijk veel nieuwe takken vormen waardoor je een dichte haag krijgt. Het voordeel van snoeien is dus duidelijk maar hoe ga je te werk? En wanneer moet je klimop snoeien? Wij vertellen je er alles over dus lees snel verder.

Wanneer moet je klimop snoeien?

Klimop kan je in principe het hele jaar door snoeien maar wij raden af om het in de winter te doen. De beste tijd om je haag te snoeien is in het voorjaar. De klimop zit dan in de groei waardoor de haag na de snoei snel weer zal uitlopen en nieuwe takken zal vormen.

Is je haag wat verwilderd of kan hij wel een tweede snoeibeurt gebruiken? Aarzel niet om hem dan een tweede keer onder handen te nemen. Als je twee keert snoeit, dan kies je best een moment in het voorjaar uit en een tweede moment in september. Heeft jouw haag maar een beurt nodig, dan snoei je in juni.

Tip: klimop snoeien doe je best op een bewolkte dag. Dit voorkomt schade aan de bladeren door de zon.

Hoe moet je klimop snoeien?

Klimop snoeien is helemaal niet moeilijk. Je gaat op precies dezelfde manier te werken als bij een andere haag. Met een heggenschaar knip je de klimopwand tot op de gewenste breedte. Wij raden aan om de wand niet breder te laten worden dan 30-40 cm.

Wil je sneller van het klusje af zijn dan kan je ook een elektrische heggenschaar gebruiken. Heb je een kleine haag of weinig takken te snoeien dan kan je ook een snoeischaar gebruiken om je klimop te snoeien. Het voordeel van een snoeischaar is dat de bladeren niet beschadigd raken. Met een elektrische heggenschaar is de schade het meest merkbaar.

Tip: snoei vooral bovenin de haag flink bij. Daar bevindt zich namelijk de meeste groei.