Overslaan en naar de inhoud gaan

Plant nu een parasolboom en geniet deze zomer van natuurlijke verkoeling

We hebben het allemaal gevoeld deze zomer. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme temperaturen. We zoeken dan graag verkoeling onder een parasol. Maar wist je dat er een natuurlijk en minstens even goed alternatief bestaat? Een parasolboom is de ideale boom om volgende zomer buiten verkoeling te vinden. Maar dan moet je nu wel in actie schieten.

Of je nu een immense tuin hebt of een bescheiden terras, een parasol lijkt zowat de enige optie te zijn voor verkoeling op warme dagen. Gelukkig bestaat er nu ook een alternatief dat minstens zo goed zijn werk doet. En dat is een parasolboom. Eén van de meest populaire parasolbomen is eigenlijk een struik: het krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Maar ook Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) of Lagerstroemia 'Tonto' (met een bloeiperiode tussen juli en augustus) zijn veel gekozen parasolbomen. En hoewel de volgende zomer nog ver weg lijkt, is het nu wel het moment om zo’n parasolboom aan te planten.

Velen kennen al wel een dakboom. Waarbij de takken horizontaal in een vlak gelijnd worden en zo als het ware een dak en dus schaduw vormen. Maar net als alle andere bomen, heeft zo’n dakboom een vaste plaats. Je kan hem dus niet draaien of verplaatsen in functie van de stand van de zon. Met als resultaat dat je slechts gedurende een beperkte tijd van schaduw kan genieten.

snoeien

Vier graden minder warm

Een verplaatsbare parasolboom is daarom een veel beter alternatief voor het creëren van schaduw. Simpelweg plant je een parasolboom in een bak op wieltjes. Hierdoor kan je de boom, net zoals een echte parasol, verplaatsen in functie van de stand van de zon. Gevolg: je geniet de hele dag van de schaduw die de boom werpt. De verkoeling die zo’n parasolboom kan bieden is aanzienlijk. Onder een parsolboom is het tot wel 4 graden koeler. Als je weet dat we gemiddeld bij 26°C op zoek gaan naar verkoeling, dan is het in dezelfde omstandigheden onder een parasolboom dus een aangename 22°C.

De werking van zo’n parasolboom kan je vergelijken met die van een schouw. Dankzij verdamping wordt warme lucht omhooggeduwd en koelere lucht vanop de grond aangezogen. Je krijgt een verkoeling die vergelijkbaar is met de werking van een airco.

boom verpotten

Nu planten voor verkoeling in de zomer

Het najaar is het ideale moment voor het planten van een parasolboom. De natuur is nu rustig waardoor je boom de kans krijgt om zich rustig aan te passen. Voorzie een bak op wieltjes die voldoende groot is. Een diameter van 80 cm en een hoogte van 70 cm lijkt ideaal. Kies geen te grote boom. Ga uit van een boom die even hoog groeit als een parasol hoog is. Een boomsoort met grotere bladeren zal uiteraard meer schaduw geven dan eentje met kleinere bladeren. Kleine bladeren laten het zonlicht nog wat doorschemeren en zorgen dan wel weer voor een mooi lichteffect. Plant je parasolboom in een mooie trendy bak op wieltjes en je krijgt er naast gratis verkoeling ook nog een sfeervol item bij op je terras of in de tuin.