Overslaan en naar de inhoud gaan

Planten water geven

Het goed gieten van balkon- en terrasplanten is een ware kunst, maar kan een behoorlijke karwei zijn. Wij selecteerden enkele tips om je te helpen.

Hoe vaak moet je gieten op zomerdagen?

Giet op de heetste dagen van het jaar 2 keer per dag (’s morgens en ’s avonds). Dompel een erg uitgedroogde potkluit onder in een emmer water. Wanneer het opborrelen van luchtbellen stopt, dan is de kluit verzadigd. Besproei tijdens de droogste periodes ook het balkon of de terrastegels. Wanneer het water verdampt, komen je planten in een zuil van waterdamp te staan. 

Moet je planten water geven op regendagen?

Ook op regendagen hou je best je gieter bij de hand. Let vooral op planten die weelderig groeien. Hun grote bladeren houden regen uit de pot. In onze streken komt regen vaak uit het westen of het zuidwesten. Hou dus je planten die op een vensterbank op het oosten of het noorden staan extra in de gaten. Zij krijgen vaak geen druppel regen.

Automatische dorstlessers

Een tijdelijk of permanent waterbevloeiingssysteem zal automatisch de dorst van je planten lessen. In de handel vind je alle benodigdheden. Of je kan een beroep doen op een tuinaannemer die de installatie installeert volgens de regels van de kunst. 

Ecologisch verantwoord gieten

Door vochtbuffers te gebruiken, kan je het aantal gietbeurten verminderen. De buffers zullen een deel van de regen opslaan. Wanneer de kluit begint uit te drogen, wordt deze watervoorraad met mondjesmaat vrijgegeven. Je kan ook hangpotten met een reservoir gebruiken. Zo wordt het uitspoelende water gedeeltelijk bijgehouden en moet je minder vaak water geven.