Overslaan en naar de inhoud gaan

Rhododendron

Rhodondrons stelen met hun uitbundige bloei de show in elke tuin. Er zijn meer dan 100 verschillende varianten en kruisingen van de rhododendron. Ze worden ook wel tuinazalea's genoemd. 

Soorten Rhododendron

Deze natuurlijke soorten Rhododendron worden volop gekweekt.

 • Azalea Japonica: De Japanse azalea’s behouden in zachte winters hun blad. Je vindt ze in alle kleuren van de regenboog.
 • Azalea Knaphill: Knaphills zijn bladverliezende azalea's. Ze bloeien, naargelang de cultivar, wit, geel, oranje, roze, rood.
 • Dwergsoorten: De dwergsoorten van de rhododendron houden hun blad. Ze worden tussen 0,40 en 0,80 m hoog.
 • Hybriden: Tuinhybriden zijn grote bladhoudende heesters tussen 1,5 en 3 m. Deze soorten Rhododendron bloeien in mei-juni in allerlei kleuren.
 • Yakushimanum: Yakushimanum-soorten worden niet zo groot (van 0,80 tot 1,50 m) in vergelijking met de gewone tuinhybriden. Ze bloeien wel rijkelijker en zijn beter bestand tegen de zon. 

Rhododendron planten: zo ga je te werk

Grondsoort

Rhododendrons houden van een zure grond. Ideaal is een humusrijke zand- en zandleemgrond met goede drainage. Bij kleigronden voorzie je best onder de plant grind, zand of puin om een goede doorlaatbaarheid van water toe te laten. 

Standplaats

Plant Rododendrons ondiep op licht- tot half beschaduwde plekken tussen heesters en bomen. Kies een plek die niet op het oosten gericht is. Een Rhododendron planten doe je best ook niet nabij bomen die oppervlakkig wortelen, zoals berken en dennen.  

Wanneer planten?

Zolang het niet vriest of het midden in de zomer snikheet is, kan het eigenlijk altijd. De beste tijd is toch in de herfst, eind september en oktober. De plant kan dan nog wat doorwortelen en goed aanslaan voor de winter. In maart en april is ook mogelijk op voorwaarde dat het niet vriest. Goed water geven is  noodzakelijk.

Hoe aanplanten?

 • Maak een ruim plantgat van zo’n 3x de kluitomtrek en +/- 40 cm diep. Na het weggraven van de grond giet je een emmer water in de kuil. Afhankelijk van de grondsoort vul je de kuil met een mix van turf, sparrengrond,…
 • Als je de pot verwijdert, merk je dat de wortels zijn keurig tegen de potgrond gegroeid zijn. Die buitenkant moet je ‘opruwen’ zodat de wortels beter doorgroeien. Dit kan je doen met een harkje, de handen of punt van een mes.
 • Zorg ervoor dat de kluit goed nat is.
 • Plant even diep in als hij in de pot stond.
 • Giet opnieuw een emmer water in het plantgat.
 • Druk of trap licht aan met de voet en gebruik de overtollige aarde om een rand rond het plantgat te maken. Zo kan je water geven dat niet wegloopt.
Image
Rhododendron Germania
Image
Azalea japonica rosa

Hoe moet je de Rhododendron verzorgen?

Geef voldoende water

Belangrijk is dat de aarde wordt afgedekt met een laagje boomschors, turf en/of sparrengrond. Dan voorkom je uitdroging van de bovenste wortels. Vanaf maart/april, volgens de weersomstandigheden, is het belangrijk dat je de Rhododendrons voorziet van extra water. Dit doe je best ’s morgens of ’s avonds. Giet lang genoeg tot de volledige wortelkluit vochtig is.

Bemesten

In het groeiseizoen, vanaf april tot oktober, heeft de plant extra voeding nodig om een optimale groei te verkrijgen. Je hebt twee mogelijkheden: samengestelde kunstmeststoffen N-P-K of 'traagwerkende' meststoffen. De samengestelde kunstmeststoffen dien je toe in maart/april, eind mei en eind juni. Vooral niet te veel per keer en niet tegen de stam. 

Rhododendron snoeien

De Rhododendron snoei je best kort na de bloei (mei/juni). Knip de bloemenresten weg zonder nieuwe knoppen te beschadigen. Eén jaar enkele takken terugsnoeien mag, om de plant mee vorm te geven.