Overslaan en naar de inhoud gaan

Siergrassen

Siergrassen vragen weinig onderhoud en zijn het hele jaar door decoratief. Handig toch? Je hoeft je grassen maar één keer per jaar te missen, bij de overgang van februari naar maart. Dan moet je siergrassen snoeien. Maar geen nood, snel daarna staan je siergrassen weer paraat.

Ga je siergrassen kopen? Wees dan goed voorbereid

Kijk goed wat je wil bereiken met siergrassen. Soorten zijn er namelijk in overvloed. Zo groeien polvormige siergrassen in mooie polletjes en breiden zich langzaam uit. Andere soorten siergrassen verspreiden zich met ondergrondse uitlopers en kunnen zo gemakkelijk je tuin overnemen. Kies dus goed en vraag raad bij je tuincentrum of kweker. 

Siergrassen planten

Siergrassen planten kan je het hele jaar door. Het voorjaar is de beste periode omdat de grond dan warmer en losser is. We geven nog enkele tips mee om je siergrassen correct te planten: 

  • Siergrassen kan je in verschillende soorten grond planten. Het is wel belangrijk dat de grond doorlatend is. Wat betreft de standplaats verkiezen siergrassen halfschaduw of zon. Sommige soorten siergrassen kan je echter ook in de schaduw planten.
  • Maak het plantgat breed genoeg en zorg dat de grond goed los is.
  • Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot stonden.
  • Geef de siergrassen na het planten voldoende water. 

Welke soorten siergrassen passen in jouw tuin?

Een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van siergrassen is de hoogte. Heb je een grote tuin, dan staan hoge siergrassen prachtig. Bij een iets kleinere tuin heb je voldoende keuze tussen de lagere siergrassen. Wij geven alvast een paar voorbeelden.

Hoge siergrassen

  • Pijpenstrootje: Molinia caerulea heeft een wat robuustere look. M. caerulea ssp. arundinacea ‘Transparent’ heeft een ijl silhouet met lange, dunne stengels die tot 2,5 m hoog groeien. ‘Variegata’ blijft wat lager en heeft crème gestreepte bladeren en paarse bloemen.
  • Vedergras: sierlijk gras met groene smalle bladeren. Hij staat het mooist in groep. De bloei is zeer decoratief en verschijnt vanaf september met zilverpaarse, borstelige bloemen in grote open pluimen. Deze siergrassen worden tussen de 70 cm en 2 m hoog, afhankelijk van de variant.
  • Olifantengras: Miscanthus of olifantengras heeft zijn naam niet gestolen. Dit siergras wordt tussen de 1,5 en 2,5 m hoog. Knap als solitair of haag. De statige bloempluimen van Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ verkleuren in de herfst zilverrood.
Image
miscanthus-olifantengras

Lage siergrassen

  • Carex: Carex (Japanse zegge) vind je in het groen, geel en bont. C. morrowii ‘Variegata’ is één van de mooiste lage siergrassen (20-50 cm) en heeft witgeel gestreept loof. C. elata ‘Aurea’ knalt het ganse jaar met zijn felgele aren die zomer en winter hun kleur houden. Draagt in de lente zwarte aren.
  • Blauw schapengras: Festuca glauca wordt slechts 25 cm hoog. Deze siergrassen zijn wintergroen en zeer winterhard. De blauwgrijze bladeren zijn heel smal.
  • Lampenpoetsersgras: Pennisetum alopecuroides is zowat een van de populairste siergrassen in Vlaanderen. Het is een mooie, vaste plant met een donkergroene, dichte pol van bladeren, die 60 cm lang worden. ‘Little bunny’ wordt niet hoger dan 35 cm. ‘Japonicum’ heeft lange aren met opvallende witte pluisjes.

Koude en warme siergrassen

Siergrassen van het koude seizoen, zoals Carex 'Deschampsia' of Carex Buchananii, beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien en blijven half of geheel wintergroen. Andere soorten siergrassen beginnen pas te groeien als de temperatuur wat is opgelopen en blijven ook mooi als het wat warmer en droger is. Mooie voorbeelden zijn Molinia en Pennisetum.

Wanneer moet je siergrassen snoeien?

Snoei siergrassen niet in het najaar. Het silhouet van grassen is bijzonder knap in de winterperiode, vooral met een laagje rijm. Snoei je siergras dus pas in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm. De groei komt dan ook eerder op gang. Groenblijvende siergrassen zoals Carex en Festuca moet je niet snoeien.