Overslaan en naar de inhoud gaan

Top 5 bodembedekkers tegen onkruid

Onkruid wieden is niet bepaald de leukste bezigheid, ook niet voor een fervente tuinier. Bodembedekkers kunnen je helpen om het onkruid te beperken. Deze planten groeien laag en breed uit waardoor onkruid geen kans krijgt. Ontdek de top vijf bodembedekkers tegen onkruid.

Ooievaarsbek (Geranium)

De ooievaarsbek, beter bekend als Geranium, is een klassieker. Geraniums zijn groenblijvende bodembedekkers tegen onkruid die in verschillende kleuren bloeien: wit, blauw, paars of roze. Deze plant is niet kieskeurig en doet het goed in zowat elke grond.

Image
Geranium

Klimop

Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.

Maagdenpalm

Dit is een bloeiende bodembedekker die zich goed voelt in de schaduw. De maagdenpalm (Vinca minor) bloeit van maart tot juni met prachtige blauwe bloemetjes. Ze is bovendien ook ijzersterk; zelfs de volwassen plant kan tegen een stootje. Ze is dus perfect voor zij die op zoek zijn naar planten voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Image
maagdenpalm en klimop

Salie

Salie (Salvia nemorosa) kennen we vooral uit de keuken maar het is ook een leuke tuinplant. In de zomer (juni – augustus) bloeit hij met vele, slanke aren in roze, paars of wit. De bloeistengels knip je terug na de bloei. Goed om te weten: salie is een bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel bij deze plant komen halen.

Image
Salie

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een sterke bodembedekker die je makkelijk kan combineren door het aantrekkelijk blad en de vrij neutrale bloemkleur. Deze plant wordt tussen de 10 en 40 cm hoog. Van mei tot september bloeit de plant met geelgroene trosvormige bloemschermen. Snoei deze bodembedekkers tegen onkruid na de bloei voor een tweede bloei.