Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaste planten met bloemen

Vanaf mei komt de lente stilaan op kruissnelheid en dat zie je ook in de tuin. Vooral vaste planten met bloemen laten zich van hun mooiste kant zien. Het hele jaar door een festival van kleurige bloemen in de tuin? Het kan met vaste planten.

Wat is een vaste plant?

Er bestaan duizenden soorten vaste planten. Het zijn meerjarige planten die geen verhout geraamte vormen. Daardoor groeien de nieuwe stengels elk jaar even hoog, maar in de breedte groeit de plant wel vaak uit. Vaste planten vormen een blijvende kruidlaag in de tuin die mooi combineert met heesters en bomen. Bovendien vragen ze weinig onderhoud. Je vindt ze in alle denkbare kleuren en ze hebben een mooie rijkelijke bloei.

Image
Geranium
Image
Chinese pioen, Siberische lis
Image
bergamotplant

Waarop moet je letten bij het combineren van vaste planten?

Let bij het maken van combinaties niet alleen op groei-, blad- en bloemvormen, maar ook op bladkleuren. Zorg voor een mooie afwisseling zoals een vaste plant met een spitse en hoge vorm naast een brede en volle vaste plant.

De mooiste langbloeiende vaste planten

  • Pioenen of pioenrozen (Paeonia) behoren tot de mooiste vaste planten met bloemen. Het zijn eigenlijk geen echte rozen. Lang levende vaste planten met roosachtige bloemen en een prachtig blad. Laat de knolvormige wortels, eenmaal geplant, met rust. Zowel enkel- als dubbelbloemige rassen.
  • De vasteplantsoorten van het geslacht salie (Salvia) hebben een lange en rijkelijke bloei met mooi openstaande bloeiaren. Wisselen in hoogte van 15 tot 100 cm. Heel bekend zijn Salvia nemorosa-cultivars zoals ‘Ostfriesland’ en ‘Mainacht’ die in blauwviolette tinten bloeien. Ook de geurende violette bloemen van de muskaatsalie (S. sclarea) zijn een aanrader.
  • Ooievaarsbek (Geranium) is een geslacht van meer dan 300 soorten. Sterke en rijkelijke vaste planten met bloemen die voornamelijk in roze, lila en blauwe bloemkleuren te verkrijgen zijn. Veel soorten planten zichzelf uit. Geraniums zijn genoemd naar de oude Griekse plantnaam geraonion, wat kraanvogeltje betekent. Als je goed kijkt, zie je immers dat de vrucht wat weg heeft van een kop van een kraanvogel of ooievaar. Één van de meeste populaire vaste planten met bloemen.
  • De Bergamotplant is een prachtige vaste plant die bloeit van juli tot augustus met buisvormige bloemen. Deze vaste plant doet het goed op open plaatsen in een border of bosrand met een droge of frisse bodem, in de volle zon of halfschaduw.