Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier Pasen met een terras op zijn paasbest

Of het nu vroeg valt of laat, Pasen is en blijft een echt lentefeest. Breng die vrolijke, frisse sfeer van het voorjaar naar je terras of balkon met bloeiende planten. Nodig vrienden, familie uit en voor een ‘brunch with a view’ en geniet van schitterende paasdagen.

Weg met de winter

Alle sporen van de winter uitwissen: dat is de eerste stap.

 • Haal planten die de winter niet overleefd hebben uit hun pot. 
 • Maak de potten grondig schoon. Gebruik daarvoor heet water  met – voor terracotta potten - een scheut azijn. Daarmee verdwijnen witte kalkranden en groene aanslag. Voor potten van kunststof maak je een sopje van allesreiniger of groene zeep en water.
 • Geef ook de tuinmeubelen een flinke beurt en schrob daarna de terrasvloer.

Eerste horde genomen: je terras staat klaar om de lente te verwelkomen.

Plant de lente

Uiteraard moeten die potten weer gevuld worden, en wel met een flinke portie lente. Het type bloemen en planten dat je op jouw terras of balkon kan zetten, is afhankelijk van de datum waarop Pasen valt. 

Pasen valt vroeg

22 maart is de vroegst mogelijke datum. In maart kan je nog bollen-op-pot kopen. Met narcissen, tulpen, druifhyacint en hyacinten in de bloembakken, is instant paassfeer verzekerd. 

Of ga je voor kleurrijke bloeiers die nog wat langer bloeien? Kijk dan uit naar madeliefjes (Bellis), sleutelbloemen (Primula) en viooltjes. Stuk voor stuk plantjes die veel lente uitstralen, maar die toch niet bang zijn van wat late vorst.

Pasen valt laat

25 april is de uiterste datum. In deze periode is het assortiment aan bloembakplanten al flink wat groter. Huzarenknoop (Sanvitalia) en tandzaad (Bidens ferufolia) bloeien met kleine, gele bloempjes en passen dus perfect in de paassfeer. Ook bij de andere eenjarigen vind je geel bloeiende cultivars. Denk aan Callibrachoa, surfinia, petunia, en Mimulus.

Verhoog het lentegevoel door deze plantjes te combineren met frisgroene of bonte bladplantjes zoals bonte hondsdraf (Glechoma hederacea ‘Variegata’) en Plectranthus coleoides ‘Variegata’.

Voor langdurig plezier

Wie langer dan één lente plezier wil hebben van de beplanting, kan kiezen voor vroeg bloeiende vaste planten. Plant ze tijdelijk in potten en bakken tot hun rol als lentebode is uitgespeeld, en geef ze daarna een plekje in de tuin.

 • Het leverbloempje (Hepatica) is een mooi plantje dat al heel vroeg – zo je wil nog laat – bloeit. Vanaf februari tot in april verschijnen de paarse bloempjes, die sterk lijken op die van Anemone blanda.
 • Ben je naar geel op zoek, dan kom je uit bij schildzaad (Alyssum montanum).
 • Een absolute aanrader is ook wildemanskruid (Pulsatilla). De grote, paarse klokvormige bloemen zijn er al in april; het zijdezacht behaarde blad komt pas daarna en is een attractie op zich.
Image
Petunia
Image
Sleutelbloem

Bloeiende heesters en boompjes als paasdecoratie

 • Heb je maar plaats voor één pot of ben je geen fan van bonte bloembakken, dan is een bloesemboompje iets voor jou. Koop een jong appelboompje of een van de talrijke Prunus-soorten: een amandelboompje (Prunus triloba), perzikboompje (Prunus persica) of klein blijvende sierkers.
 • De Amerikaanse sering is minder bekend dan de gewone sering, en dat is jammer. Deze wintergroene struik wordt in maart/april een blauwe bloemenwolk met ontelbare ‘mini-seringetjes’.
 • En is er een heester die meer lente en Pasen ademt dan de Forsythia? Alleen de Magnolia is een waardevolle kandidaat om met hem te wedijveren en heeft één streepje voor: ook zijn fluwelige knoppen zijn prachtig.

Accessoires die jouw paassfeer helemaal af maken

Natuurlijk maken vooral planten de dienst uit als het erop aankomt lentesfeer te creëren. Maar er zijn ook andere accessoires die helpen.

 •  Een buitentapijt maakt het extra gezellig.
 • Hang of zet buitenverlichting. De keuze aan slingers, lampions en lantaarns met zuinige Led-lampen en op zonne-energie is enorm.
 • Een vaas met een uitbundig lenteboeket doet wonderen, net als enkele vazen of flessen met bloesemtakken.