Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse laurier: erkend Europees streekproduct sinds 2015

De Vlaamse laurier, een sierteeltproduct met een zeer lange traditie in Vlaanderen, heeft sinds 6 mei 2015 een Europese erkenning als ‘beschermde geografische aanduiding op zak. 

De laurier gaat al eeuwen terug

De oudste berichtgevingen over de Vlaamse laurier dateren van de 16e eeuw. Het ‘Cruydeboeck’ van Rembert Dodoens maakte in 1554 immers al melding van de opvallende sterke laurier.

Ook in het ‘Kruydtboeck’ van De Lobel Mathiass uit 1581 stond de laurier uit de regio rond Brugge bekend om zijn koudetolerantie en werd de stekmethode in detail besproken. Het laurierboompje bereikte in de Renaissance ook onze streken.

 In de 19e eeuw werd de Laurus nobilis bijzonder populair bij het grote publiek en ontstonden de eerste familiale laurierbedrijven. Vanaf de jaren ’50 nam de export naar het buitenland toe. Vandaag is de Vlaamse laurier een erkend Europees streekproduct. Na de Gentse azalea telt Vlaanderen dus een tweede sierteeltproduct met deze erkenning.

Een echte Vlaamse laurier herken je aan het BGA-logo en kan je kopen bij de erkende leden van de lauriervereniging.

Het geheim van de Vlaamse laurier

De Vlaamse laurier is een perfect gesnoeide laurierboom met gave stam en mooie groene bladeren die minstens 5 jaar oud is en in een pot groeit.  Door de stek-van-stek-methode te hanteren, ontstaan er telkens nakomelingen die identiek zijn.  De meest courante snoeivormen zijn de piramides, de bollen en de zuilen.  

Internationaal geliefde laurierplant

De 11 telers die de erkenning op zak hebben, brengen jaarlijks 105.000 laurierplanten op de markt. 90% daarvan wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Rusland, het Verenigd Koninkrijk en recent ook naar de olielanden. Gezien de planten opgekweekt worden in de eerder koude Vlaamse contreien, is de Vlaamse laurierplant veel koudetoleranter dan zijn zuiderse soortgenoten. Net die troef maakt de Vlaamse laurier populair in koudere landen.

Leuke weetjes over de Vlaamse laurier

Wist je dat... 

  • Er 900 Vlaamse laurieren een glansrijke match speelden tijdens het WK voetbal in Duitsland in 2006?
  • Je kon verdwalen in een doolhof met Vlaamse laurieren, ontworpen voor Tommy Hilfiger in Amsterdam?
  • Het huwelijk van onder meer Prins Filip en Prins Laurent werd opgefleurd door Vlaamse laurieren? 
  • De Vlaamse laurier te pronken staat in vele paleizen en prestigieuze plekken zoals de privéwoning van zangeres Madonna in Engeland? 
  • Het dakterras van de Belgische stand op de wereldtuinbouwtentoonstelling 'de Floriade' in 2012 versierd werd met Vlaamse laurieren?