Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnebloemen zaaien voor een zomergevoel

Een bloeiende zomerbloem, daar word je meteen vrolijk van. Houd je ook van deze bloemen? Perfect. Leer zonnebloemen zaaien en geniet in geen tijd van deze zomerse bloemen.

Waar en welke zaden kopen?

Voor je aan de slag kan met onze tips moet je natuurlijk eerst zaden kopen. Zonnebloemzaden zijn verkrijgbaar in alle tuin- en plantencentra.

Denk voor de aankoop als een goed na over welke soorten zonnebloemen je in je tuin wil. Er zijn namelijk hoge en lage zonnebloemen die elk op hun eigen manier mooi staan in een tuin. Hoge zonnebloemen zijn ideaal als afscheiding tussen jouw tuin en die van je buur. Lage zonnebloemen zijn stralen dan weer het meest in combinatie met vaste planten in een border. Daarnaast bestaan er ook zonnebloemen in verschillende kleuren. Keuze genoeg dus!

Ben je er nog niet helemaal uit of heb je extra hulp nodig? Vraag zeker raad aan een specialist in een tuin- of plantencentrum in jouw buurt.

Wanneer zonnebloemen zaaien?

Zonnebloemen zijn eenjarigen. Een zonnebloem zaaien doe je best vanaf april. Je kan ook voorzaaien in potjes, maar dan moeten de jonge plantjes afgehard worden voor uitplant.

Hoe zonnebloemen zaaien?

Zonnebloemen zaaien is helemaal niet moeilijk. Wij zetten enkele tips om een rijtje zodat je zonder problemen jouw bloemen correct plant. Volg deze stappen en je geniet van augustus tot oktober (of de eerste vorst) van prachtige zonnebloemen.

  • Kies de juiste plaats: zonnebloemen staan het liefst in volle zon en verkiezen een zwaardere grond.
  • Plant de zaadjes en dek af met ca. 2 cm grond.
  • Plant de zonnebloemen niet te dicht bij elkaar: 3-4 per m²
  • Zonnebloemen houden niet van natte voeten. Geef ze dus niet te veel water, en plant ze niet op een plaats waar het water kan blijven staan.
  • Verwijder onkruid dat in de weg staat

Leuk om weten: zonnebloemen trekken vlinders, hommels en bijen aan. Zodra de zonnebloemzaden rijpen, krijg je bezoek van vogels en eekhoorns.