Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Je hebt een tuin, maar geen groene vingers of weinig tijd voor onderhoud? Geen nood, er bestaan ook tuinen met weinig onderhoud. Kies voor planten die lang bloeien en op elk moment van het jaar iets te bieden hebben. Zo geniet je het hele jaar door van een onderhoudsvriendelijke tuin.

Kies voor onderhoudsvriendelijke planten

  • Investeer in een onderhoudsvriendelijke haag, zoals Taxus. Deze trage groeier zal je minder moeten snoeien. Let op: taxus is giftig. Verwijder het snoeisel onmiddellijk.
  • Kies voor sterke en robuuste bomen en planten, zoals de olijfwilg. Pyrus calleryana 'Chanticleer’ is een ijzersterke boom met witte bloei van maart tot april. Het rode herfstblad blijft lang hangen.
  • Hibiscus vind je in verschillende kleuren en varianten. Deze heester verkiest een zonnige, tochtvrije plek.
  • Plantenborders en bloembedden vul je best met stevige vaste planten, zoals kleine groenblijvers en bodembedekkers. Deze planten bloeien vaak jaren zonder dat je ernaar moet omkijken. Enkele voorbeelden zijn Echinacea, Salvia, geraniumsoorten, lavendel en grassoorten.
  • Voor kleine borders zit je goed met Sarcococco humilis, Pieris, Viburnum davidii, Escalonia en Choisya. Ook siergrassen, varens en grote heesters zoals Osmanthus burkwoodii en Ilex 'Heckenstar' groeien rustig door.

In een onderhoudsvriendelijke tuin is planning cruciaal

In een onderhoudsvriendelijke tuin is planning cruciaal. Plan je bloembed grondig en schat goed in hoe groot je planten zullen worden. Zo kan je snoeien tot een minimum beperken. Onkruid rem je af door boomschors tussen de planten te leggen. Ook is de aanleg van de rest van je tuin is erg belangrijk: denk maar aan de plantdichtheden, het integreren van bodembedekkers en natuurlijke afdekmaterialen. Heb je hier zelf geen verstand van? Contacteer een professionele tuinaannemer. Hij helpt je graag!

Image
Kleine tuin
Image
Kleine tuin - onderhoudsvriendelijk

Elke plant heeft zijn plek in een tuin zonder onderhoud

Bijna even belangrijk als de juiste plant is de juiste plek. Veel zon of net veel schaduw, droge of vochtige grond, beschutting of niet… Dat maakt het verschil in een onderhoudsvriendelijke tuin. Elke plant heeft een favoriet milieu. Inplanten op de foute plek leidt tot meer zorgen en onderhoud, op de juiste plek voor weinig onderhoud en voor onderhoudsvriendelijke planten die het goed doen. In de plantengids vind je meer info over welke plek je plant verkiest. Vraag zeker ook raad op maat bij je tuincentrum of kweker.

Opgepast voor gras

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, vraagt een grote grasmat best wat onderhoud. Maaien, bemesten, verticuteren, ontmossen en onkruid bestrijden: allemaal dingen je wel kan missen in je onderhoudsvriendelijke tuin. Je kiest beter voor een klein gazon en meer borders met struiken. Op jaarbasis vragen die heel wat minder omzien!