Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle voordelen van een boom in je tuin

Natuurlijk klinkt het logisch: hoe meer bomen, hoe beter. Zeker nu we in de herfst vaker een boswandeling maken, genieten we op die momenten eens te meer van het moois rondom ons. Maar heb je al overwogen om zelf een boom of struik te planten in je tuin? Want zo’n (extra) boom in je tuin levert echt wel een aantal voordelen op.

Voor velen is een plekje onder de boom het lievelingsplekje in de tuin. Om een boekje te lezen, te genieten van de stilte of te wiegen in de hangmat. Maar een boom in je tuin is ook gewoon mooi. Dat komt omdat bomen en struiken voor hoogte en diepte zorgen in je tuin. Dat zorgt voor een mooi effect en variatie. Bovendien kan een slim geplaatste boom het minder fraaie uitzicht op de bebouwing rondom je woning wegnemen. En wist je dat bomen ook een geluidsdempend effect hebben? Daarnaast zorgen ze voor extra sfeer in je tuin. Denk maar aan de prachtige herfstkleuren nu of het gekwetter van vogels in de lente. Je ziet de seizoenen – letterlijk – tot leven komen als je naar buiten kijkt.

Gezonder voor iedereen

Bomen worden niet voor niets de longen van de aarde genoemd. Iedereen leerde op school hoe bomen koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Hoe meer bomen in je tuin, hoe gezonder de leefomgeving. Een boom vangt ook fijnstof op en daarom is een boom in een stadstuin zeker een extra plus. Sta je verder regelmatig stil bij de klimaatveranderingen? Dan is het planten van een boom in je tuin dé manier om je steentje bij te dragen. Bomen slaan namelijk CO2 op en dat is nu net de grote boosdoener als het gaat over de opwarming van de aarde.

tuin bomen

Minder warm en nat

Je staat er nu misschien niet meteen bij stil, maar in de zomer vormen bomen de ideale schaduwplek. Waarom zou je nog sleuren met parasols als de kruin van een boom voor optimale natuurlijke afkoeling kan zorgen? Bomen verlagen de omgevingstemperatuur door het water dat ze opnemen ook weer door het blad te laten verdampen. Met een lagere omgevingstemperatuur als gevolg. Op andere momenten zijn bomen een extra hulp bij hevige regenval. Het wortelgestel maakt de bodem waterdoorlatend. De wortelen nemen immers grote hoeveelheden water op en houden dit langdurig vast.

Extra leven 

Wie een boom of struik plant in zijn tuin, zorgt – letterlijk – voor meer leven en biodiversteit. Insecten, vogels en heel wat andere dieren zijn immers afhankelijk van bomen als nest- en schuilplaats. Daarnaast leveren bomen voedsel in de vorm van bessen voor vogels, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor rupsen. Een (extra) boom of struik helpt de natuur overleven.

Beter in je vel

Het zal je niet verbazen dat een bosrijke omgeving een waardevolle impact heeft op onze mentale gezondheid. We voelen ons simpelweg goed in het groen. Onderzoeken bevestigen dit steeds vaker. Zo verlaagt een werkplek in het groen het stressniveau van werknemers en verhoogt het tegelijk het concentratievermogen. Je werkgever plant dus maar beter bomen rond je werkplek. Uit ander onderzoek blijkt dat bomen in de omgeving van een ziekenhuis het genezingsproces versnellen. Patiënten voelen zich meer op hun gemak in zo’n omgeving waardoor ze beter herstellen. Maar weet dat ook een boom in je eigen tuin al kan bijdragen tot een betere mentale gezondheid.