Overslaan en naar de inhoud gaan

De terrasjestijd is nog lang niet over

De zomer is voorbij en dat zie je ook aan je terras, het ligt er uitgeblust bij. Geen probleem, wij hebben de tips om je terras leven in te blazen tijdens de herfst. Ronde vormen en felle kleuren zijn dé tips om mee aan de slag te gaan.

Hemelsleutel maanden mooi 

Vetplanten zijn de stille juweeltjes van een herfstterras. Hun fascinerende bladrozetten kleuren nu in alle tinten (wijn)rood, en tal van soorten bloeien ook erg mooi. Is je hemelsleutel (Sedum, syn. Hylotelephium) in pot uitgebloeid? Laat de bloemschermen zeker staan, ze vormen nog maandenlang warme silhouetten op je terras.  

vrouw op bank
plant naast bank

Miniterras, minigras

Weinig plaats? Zet verschillende planten bijeen in één grote pot, als een minituintje. Skimmia, Helleborus, Nandina en een siergras vormen samen een gevarieerd en kleurrijk herfsttuintje. Op je vensterbank of balkon kun je opvallende minigrasjes zoals frisgroene of citroengele zegge (Carex oshimensis) kwijt, miniasters, Veronica en viooltjes. Sierheide als Calluna en Erica vind je nu volop in het tuincentrum, in alle tinten tussen wit en dieppaars. Het zijn geen dure planten, en Erica zorgt bovendien voor extra nectar, zo laat nog op het seizoen. Plant ze gerust dicht bij elkaar, in je bloembakken, veel groeien ze de komende maanden niet. Bloeien doen ze des te meer.  

man aan de haard
bomen

TIP

Ronde bloempotten stralen meer gezelligheid uit dan vierkante, warm terracotta en grijstinten werken in de herfst beter dan witte of felgekleurde potten.  

Groen is ook schoon

Niet alles hoeft te knallen: een groenblijvend plant met een opvallende verschijning is minstens zo waardevol, in de herfst. Skimmia japonica ‘Rubella’ houdt de hele winter lang haar blad, met prachtige trossen rode bloemknoppen bovenop. Heb je plaats voor een échte eyecatcher? De Australische zilvereik (Grevillea robusta) heeft bijzonder, varenachtig, olijfgroen blad. Je houdt hem als kleine boom of struik op het terras. Haal hem wel voor de vorst naar binnen. 

TIP

Houd je terras niet te netjes, rond slingerende herfstbladeren, wat noten of valappels, dotjes mos, een paar verweerde takken… tussen je potten maken het extra gezellig.