Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kan je de buxusmot bestrijden?

Buxusmot kan tijdens de zomermaanden heel wat schade aanrichten in parken, groengebieden maar ook in tuinen. Je kan enkel buxusmot bestrijden als je tijdig ingrijpt. Ontdek hoe je buxusmot herkent en wat je kan doen.

Hoe herken je de buxusmot?

Als rups

Jonge rupsen zijn tussen 0,5 en 1 centimeter groot. Ze zijn vuilgeel en hebben een zwart kopkapsel​. Oudere rupsen worden tot 4 cm groot en vertonen de typische lengtestrepen.

Als volgroeide rups of buxusmot

Volgroeide rupsen spinnen zich in als cocon om te transformeren tot mot. De buxusmot is ’s nachts actief. Hij is ongeveer 4 cm groot en heeft helderwitte vleugels met een bruine rand. Het lichaam is ook wit met een bruine kop en bruin achterlijf. 

Als een buxusstruik op enkele dagen kaal gegeten is en er zitten op en tussen de takjes zwarte strontjes, spinseldraden en restjes van vervellen en verpoppenis, dan kan je er zeker van zijn dat de schade veroorzaakt werd door de buxusmot.

Wanneer zijn de planten het meest vatbaar voor de buxusmot?

Buxusmotten zijn actief vanaf maart – april tot oktober. In één jaar gaan drie generaties telkens voor een invasie. Gevolg: drie gevaarlijke periodes: april – mei, juni – juli en eind augustus – september. Controleer in die periodes dus goed op de aanwezigheid van rupsen zodat je snel kan ingrijpen.

Hoe kan je buxusmot bestrijden?

  • door regelmatig te snoeien verwijder je een deel van de eitjes, rupsen of poppen. Opgelet: breng het snoeisel steeds in een afgesloten zak naar het containerpark voor een correcte verwerking.
  • bij beperkte infectie op schade kan je de rupsen manueel wegplukken
  • tot slot kan je de buxusmot bestrijden met een biologisch insecticide (vb. spinosad). Volg steeds de instructies van het product zoals aangegeven. Opgelet: een insecticide werkt enkel wanneer de buxusmot in het rups-stadium zit. Eitjes, poppen en motten vreten niet aan de struiken, en krijgen het product dan ook niet binnen waardoor het niet zal werken. Hulp nodig? Contacteer een professionele tuinaannemer voor meer informatie. 

Buxusmot voorkomen met feromoonvallen?

Een feromoonval vangt slechts een klein gedeelte van de mannelijke motten. Deze feromoonvallen dienen slechts als monitoring, om te kunnen opvolgen in welk stadium de buxusmot zich bevindt. Zo zal je kunnen inschatten wanneer de volgende generatie rupsen opkomt. De feromoonvallen hebben echter geen echte functie als bestrijdingsmiddel.

Alles over de buxusmot

Kom alles te weten over de buxusmot en hoe je hem moet bestrijden op http://www.sosbuxusmot.be/