Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe moet je een border aanleggen?

Het geheim van een knappe tuin? Een mooie border! Maar hoe begin je eraan? Met deze tips kan je zo een prachtige border aanleggen. Combineer naar hartenlust heesters, bloemen, bladplanten, bodembedekkers, grassen... Keuze genoeg!

Trapsgewijs borders aanleggen? Dat doe je zo!

In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium. Zo creëer je natuurlijke, vloeiende lijnen.

In de plantengids vind je meer info over heel wat planten. Of je kan laten informeren door je tuincentrum of kweker. Zo vind je zeker de perfecte planten om je border aan te leggen.

Combineer vormen en kleuren in een border

Kleuren stimuleren onze zinnen, maar de vorm is de basis voor al wat mooi is. Zorg daarom niet alleen voor mooie kleurcombinaties in een border, maar kies ook voor verschillende blad- en bloeivormen.

  • Je kan kiezen voor harmonieuze kleuren die nauw aan elkaar verwant zijn. Denk maar blauw en paars, rood en oranje of oranje en geel. Deze combinaties zorgen voor eenheid, maar geven toch een kleurrijke toets. Je kan ook aan de slag gaan met verschillende schakeringen.
  • Voor een meer opvallende look in je border ga je voor complementaire kleurencombinaties, zoals paars en geel, oranje en blauw of groen en rood. Het contrast zal voor een levendig effect zorgen.
  • Je kan ook een border aanleggen met planten van dezelfde kleur. Werk met verschillende schakeringen, bladvormen en -texturen.

Tip: Wordt het een beetje te bont in je border? Wit brengt rust in je kleurenschema. Wit past bij de meeste kleuren en zorgt voor een overgang tussen kleuren die anders niet bij elkaar passen.

Een border aanleggen is een meerjarenplan

Het eerste jaar oogt je bloembed misschien nog wat kaal. Vaste planten hebben namelijk een twee- tot drietal jaren nodig voor ze volgroeid zijn. De oplossing? Eenjarigen vullen de lege plekken in je border op. Haal ze in de nazomer weg. Zo kunnen de vaste planten zich verder ontwikkelen.