Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuinen inrichten, zo doe je dat

Kenmerkend voor stadstuinen zijn de meestal kleine afmetingen. Maar zelfs met een paar vierkante meter kan je al heerlijk in het groen zitten. We zetten graag enkele tips voor een mooie stadstuin op een rijtje.

Hou het simpel in een kleine stadstuin

Hou het sober en kies voor één stijl. Een mengelmoes van stijlen lijkt in een kleine stadstuin snel rommelig. Kies voor soorten die het hele jaar door iets te bieden hebben. Zo is je kleine tuin het hele jaar een blikvanger.

TIP: Doordat stadstuinen meestal volledig omsloten zijn, heerst er een soort van microklimaat. Exotische en mediterrane planten gedijen er goed. 

Image
Stadstuin met waterelement
Image
Stadtuin met zetel
Image
Stadstuin met bloemen en boom

Met enkele simpele ingrepen laat je een stadstuin groter lijken

Door donkere planten zoals klimop achteraan in de stadstuin te zetten, creëer je meer diepte in de tuin. Lichtkleurige planten achteraan in de tuin zorgen voor breedte. Met grote, langwerpige terrastegels of –planken kan je kleine stadstuinen langer of breder doen lijken, afhankelijk van hoe je ze legt. Een grote spiegel aan de tuinmuur vergroot je tuin optisch.

Met welke planten kan je een stadstuin inrichten?

Bomen

Acer palmatum 'Atropurpureum' wordt tot 3 m. hoog. Donkerrood blad. Mooie rode herfstkleur en rode twijgen.
Acer cappadocicum is een brede struik of kleine boom met geel herfstblad.

Heesters

Corylopsis pauciflora en Corylopsis gotoana (schijnhazelaar) worden max. 2 m hoog. Blad met blauwgroene bovenzijde en witte onderzijde. Lange, opvallende meeldraden.
Buddleia ‘Lilac Chip’ wordt zo’n 50 cm breed en hoog. Bloeit van juli tot september. Snoei drastisch terug in maart. Woekert niet.

In je bloembed

Geranium cinereum ‘Ballerina’ bloeit juni tot september. Vaste plant met paarse bloemen met donker midden. Knip terug na de bloei.
Alchemilla alpina draagt van juni tot september gele bloemen. Wordt max. 15 cm hoog. Vaste plant.
Hydrangea macrophylla ‘Pia’ wordt zelden hoger dan 60 cm. Heester met helderrode bloemen en donkergroen blad.

Op je terras

Citrusbomen houden van het microklimaat van een stadstuin. Citroenbomen zijn sterker dan de sinaasappelbomen, die snel hun bladeren verliezen. Zet pas buiten na ijsheiligen.
Impatiens (vlijtige liesjes) gedijen goed in volle of lichte schaduw. Beschikbaar in alle kleuren, behalve blauw en geel. Perkplant.
Rosa ‘Sweet Dream’ met abrikoosgele, gevulde kleine roosjes. Doorbloeiende en laagblijvende compacte struikroos. Bloeit van juni tot oktober.

Klimplanten

Clematis bloeit rijkelijk. Clematis alpina wordt niet hoog en is beschikbaar in verschillende kleuren. De witte C. ‘Miss Bateman’ en roze C. ‘Nelly Moser’ hebben mooie, grote bloemen.

TIP: Een tuinaannemer kan je met raad en daad bijstaan bij de aanleg van stadstuinen.