Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneeuwbal

Viburnum davidii

Viburnum omvat een aantal sierheesters die wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend zijn. Viburnum is goed winterhard en bloeit heel mooi. De herfstverkleuring is prachtig en de vruchten zijn bessen die graag door vogels gegeten worden. 

Viburnum davidii is een wintergroene en bladhoudende, zeer lage en langzaam groeiende dwergsoort die slechts 1,2 m hoog en breed uitgroeit. Het donkergroene blad is glanzend, spits, ovaal, gegroefd en tot 15 cm lang. In de herfst kleuren de bladeren paars-rood. Nieuwe scheuten zijn roodachtig bruin.

De bloei bestaat uit witte, eindstandige tuilen van kleine bloempjes. Opmerkelijk aan de plant zijn de metaalblauwe bessen die vanaf september aan de struik verschijnen.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
120
Bladeren
donkergroen, glanzend, spits, ovaal, gegroefd
Wanneer planten
mei
-
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, snoei na bloei
Bloem
witte, eindstandige tuilen van kleine bloempjes
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Viburnum plant je in een humusrijke bodem op een plaatsje in de volle zon of halfschaduw.

Cultivars (Soorten)

V. plicatum tomentosum is een middelgrote soort, die tot 2 m hoog wordt; V. plicatum tomentosum 'Watanabe' wordt 1,8 tot 2 meter hoog en bloeit zeer rijk en lang, van mei tot september; 'Mariesi' blijft lager (ca 1,5 meter). Beide cultivars hebben typische gelaagde takken. Viburnum opulus is een inheemse soort, d.w.z. dat hij hier van nature voorkomt; Viburnum 'Pragense'​ groeit opgaand met breed groeiende takken tot 2m hoog en bloeit in april-mei.

Onderhoud

Snoei is niet nodig. Eventueel vorm in stand houden door de struik terug te knippen na de bloei.

Wanneer de bloei uitblijft, verjongingssnoei toepassen. Elk jaar controleren op verticale, wilde scheuten en deze wegnemen. Ook na de winter controleren op dood hout.