Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kies je een duurzame kerstboom

Op vlak van authentiek karakter en de heerlijke dennengeur, heeft een echte kerstboom een streepje voor. Maar is een echt exemplaar ook duurzamer dan een kunstkerstboom? Dat wordt voornamelijk bepaald door hoe lang je de kerstboom uit kunststof bewaart. Een kunstkerstboom moet je minstens 10 jaar hergebruiken alvorens het een duurzamere investering is. Vaak is de boom voor die periode versleten en is het dus niet de meest milieubewuste keuze. Kies dus liever voor een echte kerstboom. Met onze tips haal je gegarandeerd een duurzame kerstboom in huis. 

Kerstboom planten in de tuin 

Er zijn heel wat mogelijkheden om na de feestdagen jouw kerstboom een tweede leven te geven. De kerstboom planten in de tuin, is een optie. Enkel bomen die met kluit gerooid zijn, komen in aanmerking. Zorg ervoor dat de boom tijdens de feestdagen in topvorm blijft. Nadien laat je de boom wennen aan de koudere temperaturen door hem enkele dagen in een garage of schuur te zetten. De kerstboom planten in de tuin doe je op een vorstvrije dag. Geef de boom de eerste maanden regelmatig water. 

Breng je kerstboom terug  

Plant je de kerstboom liever niet in de tuin? Vraag na bij jouw tuincentrum of boomkweker of zij inzetten op duurzame opties. In sommige gevallen neemt de verkoper de kerstboom terug, om hem een tweede kans te geven. Andere verkooppunten geven bij iedere verkochte kerstboom een klein plantje mee, zodat je zelf een toekomstig exemplaar kunt opkweken. Er zijn ook kwekers die zich ertoe verbinden om voor elke gerooide spar, twee vervangers aan te planten.  

Duurzaamheid uit zich niet alleen in de mogelijkheid om de boom een tweede leven te geven. Een kerstboom kopen doe je het best dicht bij huis. Ga geen twee uur in de file staan voor een boom die in de afslag staat, terwijl je er eentje kunt kopen in je eigen omgeving.  

Wat als verplanten geen optie is 

Laat je kerstboom niet opgaan in rook na de feesten, dat zorgt immers voor luchtvervuiling. Als een tweede leven geen optie is, laat hem dan verhakselen en gebruik het hakselhout als mulchmateriaal. Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten met organisch materiaal. Dit zorgt ervoor dat de bodem langer vochtig blijft en draagt bij tot een goede waterhuishouding in periodes van droogte. 

Kerstboom duurzaam versieren

Tot slot kan je bij het versieren van de kerstboom kiezen voor duurzame opties. Heb je nieuwe versiering nodig, ga dan op zoek naar tweedehands opties. Of ga voor puur natuur en versier je kerstboom met natuurlijke materialen of droogbloemen. Kies voor led-lichtjes en zet de verlichting ’s nachts uit. Kunstsneeuw bevat meestal plastic en kan je dus beter vermijden.  

Kijk je ook al reikhalzend uit naar kerst? Tover je huis om in een feestplek vol groen: puur natuur is dé trend voor de komende feesten. Ontdek al onze tips