Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwe regen

Wisteria sinensis

Eén van de mooiste en sierlijkste klimmers. De blauwe regen bloeit van begin mei tot half juni met spectaculaire, lange, hangende trossen met licht geparfumeerde, lavendelblauwe bloemen tot 30 centimeter lang, die voor het blad verschijnen.

De lichtgroene bladeren zijn samengesteld met meestal 8 tot 13 deelblaadjes. De vruchten zijn erg decoratieve, viltige peulen. De donkerbruine, spliterwtachtige zaden zijn giftig. Koop altijd een bloeiende wisteria; er zijn ook niet bloeiende planten in omloop.

Eigenschappen

Kleur
paars
roze
wit
Type
heester of struik
Grootte
1000
Giftig
de zaden zijn giftig!
Bladeren
lichtgroen, samengesteld, 8 tot 13 deelblaadjes
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
lavendelblauwe, lange, hangende trossen
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Groeit op elke, zelfs zeer winderige plek, ook op (zware) klei. De blauwe regen is ook erg mooi om over een pergola of boog te leiden. Hou deze krachtige klimplant wel in toom.

Cultivars (Soorten)

'Alba' is een erg mooie, sterk geurende witte met bloemen tot 60 centimeter lang. De Japanse blauweregen 'Wisteria floribunda' bloeit later, in juni, met ijlere, nog langere trossen, op het moment dat het blad al aan de plant staat. Ze is rechtswindend in tegenstelling tot de Chinese blauweregen, die linkswindend klimt.

Onderhoud

  • Deze slingerplant heeft de neiging haar steunmateriaal te wurgen. Gebruik stevig traliewerk en hou regenpijpen, goten en andere planten uit de buurt.
  • Niet zelfhechtend: moet dus aangebonden worden.
  • Twee keer per jaar snoeien: een keer in de zomer; terugsnoeien tot 40-50 centimeter. Snoei een tweede keer terug tot 10-15 centimeter, dit in het voorjaar. 
Afbeelding