Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelderse roos

Viburnum opulus

Viburnum omvat een aantal sierheesters die wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend zijn. Viburnum is goed winterhard en bloeit heel mooi. De herfstverkleuring is prachtig en de vruchten zijn bessen die graag door vogels gegeten worden.

Gelderse roos is een bladverliezende soort en is inheems, d.w.z. dat de plant hier van nature voorkomt. Hierdoor is deze Viburnum de ouderplant van heel wat bladverliezende Viburnum soorten die vandaag aangeplant worden in tuinen. Het is een compacte struik met een brede groeiwijze die grote hoeveelheden bloemen en vruchten produceert. Het blad is drielobbig, getand en is soms aan de onderkant behaard. In de herfst kleurt het blad diep karmozijnrood.

De plant bloeit in mei - juni met witte tuilen met kantachtige bloemen in grote schermen. De vruchten zijn massa's transparante, oranjerode bessen die van augustus tot oktober aan de takken blijven hangen. Door de wrange smaak van de bessen zijn de vruchten van de Gelderse roos de laatste keuze als voedsel voor de vogels. Daarom kan er lang genoten worden van de mooie kleurschakeringen van deze Viburnum.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
350
Giftig
alle delen zijn giftig!
Bladeren
groen, drielobbig, getand
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
witte tuilen met kantachtige bloemen in grote schermen
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Gelderse roos vereist een voedselrijke, vochthoudende bodem op een plaatsje in de volle zon tot halfschaduw.

Cultivars (Soorten)

V. opulus 'Roseum', de gewone sneeuwbal, heeft kogelronde bollen met lichtgroene tot witte bloemen en bloeit zo rijkelijk dat de takken soms doorbuigen onder het gewicht. De bloeiwijze is steriel, deze variëteit zal dus geen bessen dragen; Viburnum opulus ‘Compactum’ is geschikt als haag, hij wordt slechts 2 m hoog; V. opulus‘Notcutt’s Variety’ is een variëteit met veel grote, helderrode bessen en hij kan 3 m hoog worden; V. opulus ‘Xanthocarpum’ is een variëteit met een lichtgroen blad en oranjegele bessen; V. opulus ‘Aurea’ heeft een bont blad. 

Onderhoud

Snoei na de bloei. 

Afbeelding