Overslaan en naar de inhoud gaan

Guzmania

Guzmania sp.

Deze tropische loftrompet heeft een aanstekelijke uitwerking op haar hele omgeving. Guzmania behoort tot de Bromelia familie waar ook Vriesea, Aechmea en Tillandsia toe behoren. In het wild groeit deze plant met draadachtige wortels op bomen (epifytisch) zonder deze te ‘misbruiken’. 

Het meest opvallend aan Guzmania zijn de fel gekleurde schutbladeren die uit een mooie rozet groeien en samen een trechter vormen, al zijn ook andere vormen mogelijk. In de rozetten zitten zuigharen en zuigschubben, waarmee de plant vocht en voeding opneemt. Tussen de schutbladeren bloeien bijzondere bloemetjes.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
oranje
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Grootte
50
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plaats de guzmania op een plekje in huis met veel licht, zonder direct zonlicht.

Onderhoud

De guzmania verbruikt weinig water, hij slaat namelijk water op in zijn bloem. Geeft de plant 1 keer per week water, zo blijft de bodem steeds licht vochtig. Zorg er wel voor dat er geen laagje water onderaan in de pot blijft staan.

Giet af en toe een beetje water in de kelk van de bloem. In de winter, wanneer de verwarming aangaat, daalt de luchtvochtigheid. Sproei de guzmania regelmatig, hij heeft graag een hoge luchtvochtigheid. 

Afbeelding