Overslaan en naar de inhoud gaan

Ridderspoor

Delphinium sp.

Ridderspoor is een groot geslacht uit de ranonkelfamilie dat bestaat uit éénjarige en meerjarige planten. Deze planten vormen vaak een pol van fijn verdeelde of gelobde bladeren. Vanuit de bladeren groeien rechtstaande halmen die spoorbloemen met vier bloemblaadjes en vijf kelkblaadjes hebben.

De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben: roos, paars, violet, blauw en wit. Ze overleven de winter niet en kunnen gemakkelijk verkleuren bij slechte omstandigheden. 

Eigenschappen

Kleur
meerkleurig
Type
vaste plant
Grootte
180
Giftig
alle delen zijn giftig!
Bladeren
groen, pol van fijn verdeelde of gelobde bladeren
Wanneer planten
mei
-
augustus
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
spoorbloemen
roos, paars, violet, blauw en wit

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Ridderspoor kan op alle grondsoorten overleven maar heeft zeker een goed gedraineerde, frisse grond nodig. Hij wordt best in de volle zon geplant. 

Onderhoud

De plant is er gevoelig voor meeldauw en heeft voldoende ondersteuning nodig tijdens de groei. Best niet teveel bemesten maar zorg er wel voor dat de slakken wegblijven.

De plant heeft vaak water nodig, maar heeft snel teveel water waardoor kroonrot ontstaat. Geef daarom regelmatig kleine hoeveelheden water.

Dit wist je nog niet:

De knoppen van de bloemen lijken met wat verbeelding op een dolfijn. Daarom is de botanische naam Delphinium afkomstig van het latijnse woord dolfijn.

Afbeelding