Overslaan en naar de inhoud gaan

Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

​Rozemarijn is een decoratief, mediterraans kruid met het jaar rond aantrekkelijke grijze naalden. De plant moet droog en beschut staan om onze winters te kunnen doorkomen.

De bladeren zijn dik, kort, naaldvormig en staan horizontaal op de twijgen. De bovenkant is groen en de onderkant grijs. Ze geuren heel aromatisch en zijn zeer geliefd als keukenkruid. De bloei bestaat uit paarse of blauwe, kleine lipbloemen die verspreid staan tussen de naalden.

Eigenschappen

Kleur
blauw
paars
Type
heester of struik
Grootte
100
Bladeren
groene-grijze, dikke, korte naalden, aromatisch
Wanneer planten
februari
-
april
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
snoei na de bloei
Bloem
kleine lipbloemen die verspreid tussen de naalden staan: ​paars, blauw
Extra
wintergroen
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

​Rozemarijn is een zuiderse plant die houdt van veel warmte en in de winter droge voeten. Een plek tegen een zuidmuur is excellent en hij doet het prima in pot.
Plantdichtheid: 3 per m²

Cultivars (Soorten)

Miss Jessopp's Upright (een meer opgaande vorm) en Sissinghurst Bleu zijn de mooiste. Je hebt ook roze en witte cultivars maar die zijn minder sterk.

Onderhoud

Knip eventuele vorstschade weg. Wil je de plant bossig houden, snoei dan elk jaar na de bloei terug.

Dit wist je nog niet:

Rozemarijn is een zeer geliefd kruid dat vaak gebruikt wordt als toevoeging in gerechten. Daarnaast is het kruid al sinds oudsher bekend voor de medicinale toepassingen.

Rozemarijn verbeterd de bloedcirculatie en is zo een handig middeltje tegen koude handen en voeten. Daarnaast werkt het kruid zeer opwekkend; hij kan de koffie van de kruiden genoemd worden.

Afbeelding