Overslaan en naar de inhoud gaan

Schietwilg - Knotwilg

Salix alba

Schietwilg is een ​inheemse boom met een onregelmatige kroon die tot 10 meter breed wordt. De boom kan uitgroeien tot een hoogte van 20 m, maar in ons landschap is hij zeer gekend als de 'knotwilg'. Hierbij wordt de stam afgezaagd op een hoogte van 2 meter. Uit het snijvlak ontspruiten de nieuwe scheuten en zo wordt de nieuwe kroon gevormd.

Schietwilg is bladverliezend en heeft groene tot grijsgroene, zilverachtige bladeren die smal zijn en tot 8 cm lang met aan de onderkant fluweelachtige haartjes. De bloei in mei - juni bestaat uit vrij onopvallende, mannelijke zilverachtige katjes. De vrouwelijke hebben geelgroene schutblaadjes die in juni en juli rondzwevende zaadpluizen vormen.

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
2000
Bladeren
zilverachtig, smal en 8 cm lang
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
mannelijke zilverachtige katjes
vrouwelijke met geelgroene schutblaadjes
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

​Ideaal voor in drassiger gebied, langs grachten en sloten. Is goed bestand tegen tijdelijke hoge waterstand. Verdraagt zeer goed (zee)wind en verharding.

Cultivars (Soorten)

Er bestaan heel wat variëteiten in ons landschap. Salix alba var. sericea heeft lange, zilverachtige bladeren.

Onderhoud

Schietwilg laat zich goed snoeien en kan ook geknot worden tot de bekende knotwilg. Bij knotten worden eens om de drie jaar alle takken boven de stam weggesnoeid.

Dit wist je nog niet:

Bomen knotten doet men al sinds oudsher om verschillende redenen. Wanneer een knotwilg niet geknot wordt, worden de takken in de kroon zeer zwaar. Het gewicht van de takken zal er uiteindelijk voor zorgen dat de stam openscheurt.

Verder had het hout vroeger een grote economische meerwaarde. De dunne twijgen werden gebruikt door de mandenvlechter, van de stevige takken werden gereedschapsstelen gemaakt en de zwaardere stammen gebruikte de klompenmaker. Daarnaast is het hout brandhout en veevoer.

Afbeelding