Overslaan en naar de inhoud gaan

Palmlelie

Yucca sp.

Sterke stam, spitse bladeren en een zeer tolerante instelling: ze kan in de zon, ze kan op een minder lichte plek, ze kan tegen onregelmatig water geven, ze kan tegen milde verwaarlozing en toch stáát ze er elke dag.

Yucca is een stoere kamerpalm die groen en rust in huis brengt, en je jarenlang trouw blijft, ook als je haar niet altijd trouw bent.

 

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
wit
Type
vaste plant
Grootte
200
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

 Een huiskamer met veel lichtinval is voldoende voor de palmlelie. 

Onderhoud

Als de palmlelie voldoende licht krijgt blijven de bladeren hard en sterk. De bladeren kunnen gelig verkleuren bij een teveel aan water. Als de plant teveel of te fel zonlicht ontvangt kunnen de bladeren bruin verkleuren als gevolg van verbranding. Zet de plant in het begin niet te dicht bij het raam zodat de plant kan wennen aan het nieuwe licht. 

Het verpotten van de palmlelie moet één keer in de drie jaar gebeuren, best in de lente omdat de wortels dan het snelst groeien. Een grotere plantenbak is aangeraden als je wilt dat de plant sneller groeit. De afgestorven bladeren kan je van de stam scheuren door ze naar beneden te trekken. Als de stam te groot wordt kan je deze verkorten met een zaag, maar let op voor infecties. Dek de afgezaagde stam dus goed af. 

Dit wist je nog niet:

Yucca behoort tot de Agave familie. Door de succulente eigenschappen in de stam en het blad kunnen de planten in de natuur het water opslaan om droge periodes te overwinnen. Dit gemak dient ook de mens wanneer de plant binnenshuis gehouden wordt. Deze kamerplant is verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten, van kopstek tot grote vertakkende boom.

Als ‘easy-care’ product is de plant zeer geschikt voor studenten, kantoren of mensen die weinig tijd willen besteden aan de zorg van een plant, maar er wel lang mee willen doen. In het algemeen geldt: hoe groter en dikker de stam, des te gemakkelijker de plant is.

Afbeelding