Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Afrikaanse dopheide

Erica gracilis

De Erica gracillis, ook bekend als Zuid-Afrikaanse dopheide, is een prachtige groenblijvende struik die tuinen en landschappen kan transformeren met zijn sierlijke verschijning. Met zijn slanke, naaldachtige bladeren en overvloedige bloemen, voegt deze plant een vleugje elegantie en kleur toe aan elke buitenruimte. Of je nu op zoek bent naar een struik om borders op te fleuren, rotstuinen te accentueren of potten en plantenbakken te verfraaien, de Erica gracilis biedt een breed scala aan variëteiten om uit te kiezen, zoals de charmante 'Pink Joy', de opvallende 'Golden Starlet', de verfijnde 'Silberschmelze', en de mysterieuze 'Dunkelblau'.

Met de jusite verzoring, inclusief regelmatig water geven, passende bemesting, snoeien na de bloei en bescherming tegen vorst, kun je genieten van de prachtige bloei aan eht groen loff van deze platn gedurende vele seizoenen. Laat de Erica gracilis jouw buitenruimte verfraaien met zijn veelzijdige schoonhied en boeg een vleugje allure toe aan je tuin.

Eigenschappen

Kleur
rood
Type
heester of struik
Bladeren
Naaldvormig
Wanneer planten
oktober
-
december
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Snoeien
Na de bloei de plant licht snoeien.
Ph
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De Zuid-Afrikaanse dopheide is een groenblijvende struik die goed groeit in zonnige locaties met direct zonlicht. Het heeft zure, goed doorlatende grond nodig en moet worden geplaatst op een plek met voldoende vochtigheid maar vermijd overtollig water geven. Het is ook belangrijk om een beschutte locatie te kiezen om de plant te beschermen tegen harde wind. Plaats het in een tuinbed, rotstuin of in een pot op het terras, rekening houdend met uiteindelijke grootte van de plant.

Cultivars (Soorten)

Er zijn verschillende soorten Erica gracilis beschikbaar, waaronder 'Pink Joy' met roze bloemen, 'Golden Starlet' met geelgroene bladeren, 'Silberschmelze' met zilverkleurige bladeren en 'Dunkelblau' met donderblauwe bloemen. Deze variëteiten variëren in bloeitijd, bladkleur en groeiwijze, maar ze behouden allemaal de kenmerkende groenblijvende eigenschappen van Erica gracilis. 

Onderhoud

Om een Zuid-Afrikaanse dopheide goed te onderhouden, geef je het regelmatig water om de grond vochtig te houden, maar vermijd overbewatering. Bemest de plant eenmaal per jaar in het vroege voorjaar. Snoei direct na de bloei om de plant compact te houden. Bescherm de plant tegen strenge vorst door bodembedekking te gebruiken. Controleer regelmatig op plagen en ziekten en neem indien nodig passende maatregelen. Door dze stappen te voglen zorg je ervoor dat je Erica gracilis gezond blijft en goed groeit in je tuin.

Dit wist je nog niet:

  • De Zuid-Afrikaanse dopheide kan niet tegen kalk, gebruik dus geen leidingwater maar regenwater.
  • Als het weer koeler wordt, krijgen de blaadjes een roodachtige tint.