Overslaan en naar de inhoud gaan

Borderplanten combineren voor de mooiste border

De border van je dromen bestaat uit een aantal prachtige borderplanten die perfect bij elkaar passen. Maar welke borderplanten heb je daarvoor nodig? En welke combinaties leiden tot een mooi resultaat? Wij geven enkele tips.

Een border in alle maten en vormen

Voor je begint met het uitkiezen van borderplanten, is het belangrijk om te weten welke ruimte je zal invullen. Een ‘klassieke’ border is een lange, smalle, rechthoekige strook tegen een muur, schutting of haag als achtergrond en een voorgrond van gazon. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zo kan je ook kiezen voor een rond vak of een met golvende lijnen. Aan jou de keuze!

TIP: de beschikbare ruimte moet minstens twee meter diep zijn zodat je een aantal borderplanten achter elkaar kan planten. Houd ook rekening met de hoogte van de planten en volg de logica: hoge planten achteraan, lage borderplanten vooraan. Voorzie 9-16 planten per m².

Een border aanleggen: enkele tips

 • Wil je enkel onderhoudsvriendelijke borderplanten, kies dan voor een border met enkel vaste planten. Hier heb je maar één keer werk aan, bij het aanplanten van de border. De rest van het jaar moet je hier weinig naar omkijken. Graag een extra wow-factor? Kies dan ook andere soorten planten zoals eenjarige planten en bollen. Deze zorgen voor extra veel kleur in de border. Denk aan tulpen, gladiolen, dahlia en andere zomerbloeiende bollen.  
 • Kies een thema voor je border: bijvoorbeeld een border met geurende planten, een vlinderborder of border in een bepaalde kleur.
 • Jaarrond genieten van je border? Ga voor een mix van voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en groenblijvende borderplanten voor een tuin die het hele jaar door kleur geeft. Zwenkgras, lampenpoetsersgras, zegge en vrouwenmantel zijn enkele populaire groenblijvende vaste planten.

Ontdek nog meer tips voor het aanleggen van een border.

Borderplanten combineren: enkele voorbeelden

Met een schijnbaar eindeloos gamma aan vaste planten, bollen en eenjarigen kan je naar hartenlust combineren. Weet je niet waar beginnen of heb je last van keuzestress? Laat je inspireren door onze favoriete combinaties.

Borderplanten op kleur

Een van de makkelijkste manieren om jouw border op te vullen is door verschillende soorten planten in dezelfde kleur bij elkaar te zetten. Zo creëer je een uniform geheel dat voor een zekere rust in de tuin zorgt.

Gele borderplanten voor een zomers gevoel

Geen enkele kleur doet je meer naar de zomer verlangen dan geel. En ook in de zomer zelf is het een genot om uit te kijken op een border vol gele bloemen. Laat je tuin stralen dankzij deze gele borderplanten:

 • Zonnehoed: een bloeiende, bladverliezende vaste plant met een mooi wintersilhouet
 • Duizendblad: een inheemse, kruidachtige plant met zachte, varenachtige bladeren
 • Brandkruid: een geurende bloem met hoge stengel

Blauwe borderplanten voor rust

Wist je dat blauw een rustgevende kleur is? Geen wonder dus dat blauwe borderplanten enorm populair zijn, want zeg nu zelf, rust is alles wat je van je tuin wil. Ga dus voor een volledig blauwe border en voel je helemaal zen. Blauwe planten zijn eerder zeldzaam in de natuur maar deze toppers kan je makkelijk vinden:

 • Aster: Aster 'Asran' is zeer licht lilablauw en bloeit van augustus tot oktober. Doet het ook goed in volle schaduw en wordt iets hoger 
 • Ridderspoor: Vanuit de bladeren groeien rechtstaande halmen die spoorbloemen met vier bloemblaadjes en vijf kelkblaadjes hebben
 • Campanula: ook klokjesbloem genoemd omwille van de vorm van de bloemen. Extra water geven tijdens de bloei in de zomer.

Borderplanten op thema

Je kan er ook voor kiezen om je border te organiseren volgens thema. Zo krijg je een combinatie van borderplanten in verschillende kleuren wat zorgt voor een mooi contrast. TIP: werk met max. 3 verschillende kleuren zodat het eindresultaat niet te overweldigend is. Bijvoorbeeld: geel, paars, en rood; geel, paars en wit; blauw, wit en paars; …

Een border die bijen en vlinders aantrekt

 • Nieskruid: beter bekend als Helleborus. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Verkrijgbaar in wit, geel, rood, lila, ... 
 • Ijzerhard (Verbena): kan 1,5m worden. De bloemen zijn gegroepeerd in trossen met buisvormige, uitwaaierende afzonderlijke bloemen.
 • Hemelsleutel: frisgroen, typisch vetplantenblad dat ook tijdens de wintermaanden zijn levendige kleur behoudt

Een kruidenborder

 • Marjolein
 • Citroenmelisse
 • Salie