Overslaan en naar de inhoud gaan

Geranium - Pelargonium

Pelargonium sp.

Pelargonium is een meerjarige maar wordt veelal als eenjarige gebruikt. Er zijn cultivars in alle geuren en kleuren (behalve in het blauw) beschikbaar. Het blad is effen groen of groen/paars gevlamd en/of geurend. De bloemen zijn enkele, dubbele of gevulde bloemen en beschikbaar in diverse kleuren. 

Eigenschappen

Type
perkplant (éénjarige)
Grootte
60
Bladeren
decoratief, geurend blad
Wanneer planten
juni
-
oktober
Zon
zon
halfschaduw
Bloem
enkele, dubbele of gevulde bloemen in diverse kleuren
Extra
wintergroen
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De pelargonium is een makkelijke terrasplant voor potten en hangmanden. Zet de plant op een zonnig plaatsje.

Cultivars (Soorten)

De Pelargonium zonale-hybriden met bijna ronde bladeren. Tot deze groep behoren de meeste rechtopgroeiende soorten.
De Pelargonium peltatum-hybriden met gladde, wasachtige bladeren en (half)hangende stengels.
De Franse pelargoniums, worden als kamerplant gehouden, stammen af van P. cucullatum en P. grandiflorum.

Onderhoud

Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, zo verleng je de bloeiperiode. Natte voeten vermijden kan door water te geven aan de basis.

Geef pas water wanneer de grond bijna uitgedroogd is. Dit kan je nagaan door je vinger in de grond te stoppen, blijft er geen grond meer aan je vinger plakken? Dan is het tijd om water te geven.

Dit wist je nog niet:

De pelargonium is afkomstig uit Zuid-Afrika. Vanaf 1600 werd de plant via import wereldwijd bekend. De plant is een eenjarige die in de volksmond geranium genoemd wordt. Hier ontstaat verwarring met de vaste plant Geranium die in het Nederlands ooievaarsbek genoemd wordt. Pas in de 18de eeuw beschreven botanici de planten als 2 diverse, wel van dezelfde familie.

Geraniums zijn winterhard, pelargoniums kunnen geen vorst verdragen en kunnen de wintermaanden enkel binnen overleven. Ook de bloemen verschillen tussen de twee soorten: pelargonium bloemen hebben als onderste laag drie kleinere blaadjes en bovenop twee grotere blaadjes, terwijl geraniums vijf symmetrische bloemblaadjes hebben.

Afbeelding