Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?

Met zijn bolle bloemschermen is de hortensia (Hydrangea) een echte blikvanger in de tuin. Hydrangea annabelle, Hydrangea macrophylla, of paniculata…elke soort heeft haar charmes. Maar hoe moet je een hortensia snoeien? Kom er alles over te weten.

Wanneer moet je een hortensia snoeien?

Wanneer hortensia snoeien is afhankelijk van de soort hortensia. Een Hydrangea arborescens 'Annabelle' heeft een andere snoeiwijze dan bijvoorbeeld de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). We maken een onderscheid tussen een bloeier op oude knoppen en een bloeier op nieuwe knoppen.

Hortensia Annabelle snoeien

De Hydrangea Annabelle is een bloeier op nieuwe knoppen. Dit wil zeggen dat de hortensia bloeit op de takken die in het voorjaar gevormd zijn. Ze blijven ook groeien nadat ze gesnoeid zijn. Zo ga je te werk:

  • Snoei de Hydrangea Annabelle in het vroege voorjaar als de ergste winter voorbij is. Dit gebeurt meestal eind februari, begin maart.
  • Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af.
  • De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat ‘inperken’ voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.

Hortensia paniculata snoeien

Ook de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is een bloeier op nieuwe knoppen. Het snoeien van deze hortensia gebeurt dus in dezelfde periode als het snoeien van een annebelle. Knip de takken iets minder hard terug, tot zo’n 30 cm van de grond.

Als je een grote(re) tuin hebt, kan je de hortensia ook laten groeien. De pluimhortensia wordt, afhankelijk van de cultivar, 1 tot 2 meter hoog. Een uitzondering is de Hydrangea paniculata ‘Little Lime’, die kleiner blijft. Deze staan dan ook mooi in pot op het terras.

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) snoeien

De Hydrangea macrophylla, beter bekend als boerenhortensia, is een bloeier op oude knoppen. Dit wil zeggen dat de bloemknoppen het vorige jaar (rond augustus) zijn gevormd. Anders dan de bloeiers op nieuwe knoppen moeten deze soorten hortensia niet gesnoeid worden. Is jouw hortensia te hoog of te breed geworden? Dan kan je op deze manier snoeien:

  • Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen.
  • Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia’s nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
  • Bescherm deze soorten hortensia tegen de koude zodat de bloemknoppen niet bevriezen.

De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea aspera en de Hydrangea involucrata zijn ook bloeiers op oude knoppen en snoei je dus op dezelfde manier.