Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo houd je je bloembak in topvorm

Een mooie, kleurrijke bloembak, daar word je instant gelukkig van. Om dat geluk zo lang mogelijk vast te houden, is het belangrijk dat je niet alleen de bloemen in de bloembakken maar ook de bakken zelf goed verzorgt. Ontdek wat je moet doen om je bloembakken te onderhouden. 

Hoe vaak moet je bloembakken gieten?

Wees een bezorgde mama: 

  • Giet je bloembak voldoende: op warme dagen ’s ochtends én vooral ’s avonds. Dan genieten je planten van een koele nacht.
  • Giet ook beter één keer veel dan drie keer een klein beetje. Verwijder verwelkte bloemen en het vruchtbeginsel (het knobbeltje onmiddellijk achter de bloem): zo geeft de plant al z’n kracht aan de jonge bloemen. Vraag voor voeding raad aan je specialist.
Image
BBQ met siergrassen
Image
vlijtig liesje
Image
Winterse bloembakken met najaarsplanten (2)

Hoe moet je bloembakken vullen?

Combineer slim. Zet planten met dezelfde eisen qua bodem, waterhuishouding en standplaats samen in een bloembak. Dat maakt het onderhoud er een pak makkelijker op! Bekijk zeker ook de plantengids: die bevat tonnen informatie over heel wat planten. Combineer naar hartenlust soorten met verschillende bloeitijdstippen, kleuren, bladtextuur…

Hoe moet je bloembakken schoonmaken?

  • Terracotta potten: heb je witte kalkvlekken in en op je terracotta potten? Of heb je net last van groene aanslag in de pot? Hoog tijd om je potten eens gronding schoon te maken. Je kan terracotta potten schoonmaken met bleekmiddel maar er zijn nog andere manieren om deze potten proper te krijgen. Zo kan je een emmer vullen met warm water en een scheutje azijn. Wrijf de potten in met dit water en laat even intrekken. Heb je hardnekkige vlekken? Gebruik dan een harde borstel.
  • Bloembakken van polyester: deze bakken kan je best twee keer per jaar schoonmaken. Opgelet: gebruik geen staalwol, schuurpapier of andere harde materialen want dit kan de bloempotten beschadigen. Je kan deze bloembakken best reinigen met een speciale "cleaner" voor polyester bloembakken. Je kan dit reinigingsmiddel terugvinden in tuin- of plantencentra. Goed om weten: polyester bloembakken zijn vaak 100% vorstbestendig!
  • Plastic bloembakken of -potten: een allesreiniger en een spons is alles wat je nodig hebt om je plastic potten opnieuw te doen blinken.