Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan je in februari in de tuin doen? 

Februari is een overgangsperiode tussen winter en lente. Hoewel het dus nog stevig kan vriezen en zelfs sneeuwen, is februari ook een maand om vooruit te kijken naar de lente. Op zonnige of milde dagen kan je buiten een aantal klusjes uitvoeren. Is het te koud of te nat? Warm je binnen op en maak alvast plannen voor het nieuwe tuinseizoen. Of geniet van bollen-op-pot die de lente in huis halen.   

Heesters, bomen en klimplanten

  • Snoei winterheide: snoei deze plant tot de onderkant van de bloemstelen
  • Verzorg coniferen: bind coniferentakken vast zodat de wind en regen ze niet ombuigen
  • Snoei laatbloeiende heesters: heesters knip je bijna tot op de grond terug. Laat niet meer dan één of twee knoppen per tak staan. Geef daarna wat organische bemesting of mulch om ze weer op gang te helpen.
  • Snoei clematis en winterjasmijn: knip alle stengels van een clematis vlak boven een gezonde knop af. Bemest en mulch net zoals de heesters. Dit geldt ook voor winterjasmijn. Deze plant bind je eerst aan om daarna de zijscheuten tot op 5 cm van de hoofdstengels af te knippen.
Winterheide

Bollen en bloeiende planten

  • Fan van sneeuwklokjes? Plant ze na de bloei als het blad nog groen is. Koop sneeuwklokjes steeds met blad. De gedroogde bollen die je in het najaar plant, doen het meestal niet zo goed  

Binnen

  • Van januari tot maart kan je bollen-op-pot kopen. Bollen-op-pot of voorjaarsbrengers zijn voorjaarsbollen die in de winter bloeien. Denk aan een narcis, tulp, kievitsbloem of krokus.
  • Heb jij al een bol-op-pot in huis? Ontdek onze verzorgingstips om ze goed te verwennen. En als je niet goed weet waar je ze moet zetten of hoe je ze moet combineren, hebben we voor jou nog een aantal stylingtips.