Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan je in maart in de tuin doen?

In maart start de lente en dat wil zeggen dat het een drukke maand is voor de tuinier. Als het weer het toelaat, kan je deze maand al veel doen. Rozen snoeien, borders aanleggen, nestkastjes ophangen, … Klusjes genoeg. Geef toe aan de eerste lentekriebels en ga deze maand volop aan de slag in de tuin.

In de tuin en op het terras

  • Stamrozen staan mooi op het terras. Plant ze in een pot met rozengrond (gebruik geen grond uit de tuin!). Snoei ze daarna flink terug.
  • Nestkastjes ophangen. Dit kan jaarrond, maar als je het nestkastje in de winter weggehaald hebt, is dit het moment om ze opnieuw op te hangen. Zorg ervoor dat het kastje proper is voor de nieuwe bewoners en dat je het ophangt zonder je boom te beschadigen.
  • Bladverliezende maar ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen in maart geplant of verplant worden. Enkele ideetjes: sneeuwbalschijnhulstlaurierkerskardinaalsmuts, …
  • Rozen snoeien. Rozen moeten gesnoeid worden voor een rijke bloei en om nieuwe scheuten te kunnen krijgen. Doe je het goed, dan zullen jouw rozen meer bloemen krijgen. Hoe je rozen moet snoeien, hangt af van de soort roos dat je hebt. Kom alles te weten over het snoeien van stamrozenbodembedekkende rozen en klimrozen. Snoeien doe je best in de tweede helft van maart als het weer het toelaat.
  • Een border aanleggen. Combineer naar hartenlust heesters, bloemen, bladplanten, bodembedekkers, grassen... Keuze genoeg! Kies je een border met bladplanten of schaduwplanten? Of eentje met veel bloei? Of een combinatie? Bij ons vind je leuke ideetjes voor alle soorten borders.
  • Klimplanten snoeien. Kort oude scheuten en takken in van klimplanten die in de zomer bloeien (bv. kamperfoelie). Klimplanten die in het voorjaar bloeien, snoei je pas na de bloei. Snoei je ervoor, dan snoei je alle bloemknoppen weg. In onze plantengids vind je steeds wanneer je best je plant snoeit.
Image
Rhododendron Germania

Bollen en bloeiende planten

  • In maart mogen de bollen van een aantal zomerbloeiende planten de grond in. Opgelet met de vorstgevoelige bloembollen. Die plant je best pas wanneer je zeker bent dat het niet meer gaat vriezen. Twijfel je? Wacht dan nog een maand en plant ze in april.

Gazon

  • Gazon verticuteren. Dit is een lastig karweitje maar het moet gebeuren. Maart-april is de beste periode omdat het gras dan opnieuw begint te groeien. Je kan je gras zelf verticuteren met een verticuteermachine. Hulp nodig? Schakel een tuinaannemer in. Hij helpt je bij dit werkje.

Binnen

  • Fleur je huis op met de laatste lentebloeiers. Maart is de laatste maand dat er nog bollen-op-pot (narcis, tulp, hyacint, blauw druifje, …) verkrijgbaar zijn. Haast je en haal het lentegevoel binnen in huis. Weet je niet waar je ze moet zetten of ben je op zoek naar leuke ideetjes? Wij geven je een aantal stylingtips voor bollen-op-pot. Succes verzekerd!