Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan je in april in de tuin doen?

Laat ons hopen dat de aprilse grillen vanaf nu achterwege blijven want in de tuin breekt er een drukke periode aan. Ontdek wat je in april in de tuin kan doen en ga meteen aan de slag met onze tips.

In de tuin en op het terras

  • De vijver schoonmaken en waterplanten planten: als de planten in jouw vijver te groot zijn geworden, is het een goed idee om je vijver schoon te maken. Dit is ook het ideale moment om nieuwe waterplanten te planten. Als je in deze maand bijvoorbeeld waterlelies plant, dan zullen ze in de zomer bloeien. Tips nodig? Lees zeker ons artikel over waterplanten waar je terecht kan voor meer info.
  • Geef planten extra voedsel: als je je planten geen organische bemesting hebt gegeven dan is het nu het moment om ze te voorzien van kunstmest. Planten hebben namelijk, net zoals mensen, voeding nodig om te overleven. Haal dus de mulchlagen weg, hark de grond los en strooi mest rond de plant. Voor bomen en heesters is dit vooral belangrijk tijdens de eerste drie jaren. Daarna hebben ze er minder behoefte aan.
  • Verwijder onkruid: houd je borders netjes door alle onkruiden te verwijderen. Het is geen leuk klusje maar een opgeruimde border ziet er zoveel mooier uit. Beloofd!
Image
gele lis, waterlelie

Heesters, bomen en klimplanten

  • Plant wintergroene heesters, coniferen of haagplanten: door ze in deze maand te planten, is de kans kleiner dat ze beschadigd raken door (koude) wind. Toch is het ook deze maand nog opletten geblazen want het weer kan in april nog zeer wisselvallig zijn. Woon je in een streek of gebied waar het sterk waait (bv. aan de kust)? Dan is het een goed idee om voor heesters te kiezen, die beter bestand zijn tegen wind.
  • Plant bomen: bomen en heesters kan je het hele jaar door planten maar het voorjaar is de beste periode om dit te doen. Hulp of tips nodig? Lees zeker ons artikel over bomen planten. Met onze 7 tips heb je gegarandeerd succes.
  • Bind klimplanten aanklimplanten zoals klimrozen bind je nu best zo horizontaal mogelijk aan.

Bollen en bloeiende planten

  • Plant zomerbloeiende bloembollen: Dahlia’s, canna’s en gladiolen kunnen deze maand geplant worden. Deze bloemen zullen bloeien van in de zomer tot in de herfst. Op zoek naar meer inspiratie? Check zeker onze bollenkalender.
Image
Dahlia

Gazon

  • Gasranden afsteken
  • Gras maaien: vanaf nu groeit het gras weer dus maai het regelmatig af