Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan je in juni in de tuin doen?

Als het even meezit geniet je in juni van warme, zomerse dagen, en die beleef je natuurlijk het liefst in je tuin. Toch kan je nog niet volledig op je lauweren rusten want deze maand zijn er nog genoeg klusjes voor handen. Snoeien, onkruid wieden, gras maaien… Ontdek wat er op de tuinkalender staat in juni.

In de tuin en op het terras

Deze maand kijken we uit naar de eerste zomerse dagen die doen wegdromen naar vakantie. Wil je dat vakantiegevoel ook thuis beleven? Dat kan vanop het terras of in de tuin. Omringd door kleurrijke bloemen die heerlijk ruiken kom je meteen in de vakantiestemming.

 

  • Bloemen verwijderen: verwijder de eerste bloemen van de begonia’s; de planten worden er mooier van en gaan nog uitbundiger bloeien. Ook van veel vaste planten, winterharde planten en eenjarigen verwijder je best zo snel mogelijk de oude bloemen. Zo kunnen planten energie steken in de groei van nieuwe bloemen.

  • Hangmanden vullen: perkplanten komen volledig tot hun recht in een leuke hangmand. Denk aan Ijzerhard (Verbena) of de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). Nood aan nog meer inspiratie? Lees zeker ons artikel over de mooiste planten voor hangmanden. Weet je welke planten je wil maar niet hoe je te werk gaat? Ook daar kunnen we helpen. Volg onze tips en leer hangmanden beplanten als een echte pro.

Heesters, bomen en klimplanten

  • Snoeien: sierheesters (bladverliezende heesters, buxustaxushaagbeukligusterhulst …) krijgen deze maand hun eerste snoeibeurt. Als je dit voor de 21ste juni doet, dan krijgen ze nog nieuwe scheuten en zal je ze in augustus een tweede en laatste keer voor de winter moeten doen. Snoei je voor de eerste keer? Volg onze tips voor het snoeien van hagen.
  • Klimrozen aanbinden

Bollen en bloeiende planten

  • De border opvullen met eenjarigen: heb je een gat in je border? Plant dan voorlopig eenjarigen om de gaten op te vullen. In het najaar kan je jouw definitieve keuze planten. Goudsbloemen zijn eenjarigen die je hier perfect voor kan gebruiken.

  • Perkplanten planten: tuin, terras, balkon of hangmand … er is geen enkele plaats waar perkplanten niet thuishoren. Deze eenjarige planten zijn de perfecte keuze als je kleur in je leven mist. Primula, viooltjes, lobelia, of toch liever iets anders? Ontdek de 8 mooiste perkplanten.
Image
Primula

Gazon

  • Maaien en graskanten afsteken: houd je grasperk netjes door regelmatig (1x per week) te maaien en de graskanten af te steken.  

Binnen