Overslaan en naar de inhoud gaan

Narcis

Narcissus sp.

Grote trompetten die uit een ster groeien, plissérokjes en in het geval van de trosnarcis ook nog eens een heerlijke geur: Narcis laat aan alle kanten weten dat het lente is. Het is een ‘voorjaarsbloeiend bolgewas’, net als hyacint, tulp, blauw druifje en krokus.

Kenmerkend is de fraaie trompetvormige bloem die op de ranke steel staat. Narcis kent wel 35 verschillende vormen: met grote, kleine of ingesneden kroon, enkel of gevuldbloemig of zelfs met meerdere bloemen op een steel. De meeste zijn geel van kleur, maar er zijn ook prachtige meerkleurige bloemen met wit of zalmtinten.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
tweekleurig
wit
Type
vaste plant
Grootte
30
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Narcissen groeien het beste op een zonnige plek met minimaal zes uur direct zonlicht per dag. Ze hebben goed doorlatende, vruchtbare grond nodig en moeten worden geplant op een plek met goede waterafvoer om rotting te voorkomen. Bescherm ze tegen harde wind en overweeg om ze in tuinbedden, borders, potten of containers te planten, afhankelijk van je voorkeur. Houd rekening met de specifieke vereisten van de narcissenvariëteit en je lokale klimaat. Geniet van de kleurrijke bloemen die ze in het vroege voorjaar zullen brengen!

Cultivars (Soorten)

Er zijn verschillende soorten narcissen om uit te kiezen, variërend in grootte, kleur en bloemvorm. De meest bekende is de trompetnarcis met zijn grote trompetvormige bloem. Jonquils hebben kleinere, geurende bloemen, terwijl tazetta-narcissen meerdere bloemen per stengel hebben. Miniaturenarcissen hebben kleine, wilde bloemachtige vormen. Er zijn ook narcissen met gevulde bloemen voor een dichtere, vollere uitstraling. Kies een soort die bij je voorkeur en groeiomstandigheden past, en geniet van de kleurrijke en geurige bloemen!

Onderhoud

Het onderhouden van narcissen is gemakkelijk en vereist niet veel inspanning. Geef ze matig water en zorg voor een goed doorlatende grond. Voed ze in het voorjaar met een uitgebalanceerde meststof en verwijder verwelkte bloemen om energieopslag te bevorderen. Laat het blad natuurlijk afsterven voordat je het verwijdert en overweeg organisch materiaal (schors, gras, mest..) om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Laat de bollen rusten na de bloei of bewaar ze op een koele, droge plaats voor herbeplanting. Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van gezonde, bloeiende narcissen.

Dit wist je nog niet:

Met de zeer vroege bloeiperiode van Narcis als snijbloem en als bol-op-pot product is iets bijzonders aan de hand. De planten hebben een koude periode nodig om in bloei te komen. Om de planten eerder dan de normale voorjaarsperiode in bloei te krijgen, geeft de kweker de bollen een kunstmatige winterperiode waarna ze in de kas bij hogere temperaturen denken dat het voorjaar is en gaan bloeien.

De bollen worden dus eigenlijk gefopt en in bloei ‘getrokken’ in de kas. En dat is nu net wat veel mensen in Narcis waarderen: wat lentegevoel in de donkere wintermaanden.

Afbeelding