Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan je in november in de tuin doen?

November is vaak een sombere, regenachtige herfstmaand. Grote tuinwerken liggen stil in de late herfst en winter maar toch zijn er hier en daar een aantal dingen die je kan doen. Zo is de maand november een goede periode om bomen en struiken te planten. Ontdek wat je allemaal in de tuin kan doen in november.

Werken in de tuin en op het terras

  • Bescherm potten tegen vrieskou: is er vorst voorspeld? Bescherm dan zeker je bloempotten en -bakken tegen de koude. Je kan ze bijvoorbeeld omwikkelen met jute of noppenfolie zodat ze warmte vasthouden. Vorstgevoelige planten zet je best in een overdekte ruimte zoals de berging of het tuinhuis
  • Maak de vijver schoon:  knip planten terug rond de vijver. De bladeren en stengels die in het water gevallen zijn, verwijder je deze best. Zeker als je vissen hebt want rottende bladeren en stengels geven gassen af die giftig zijn voor vissen.
  • Verzorg je winterse bloembakken

Bomen, heesters en klimplanten

  • Plant bomen en heesters: de planten die je nu plant krijgen een serieuze voorsprong. Ze worden groter en bloeien mooier dan planten die pas in het voorjaar de grond in gaan. Kies dus nu je favoriete bomen, hagen of struiken via onze plantengids.
  • Bind klimplanten aan: zo voorkom je dat ze beschadigd raken door het slechte weer.

Bollen en bloeiende planten

  • Plant tulpen: deze maand je nog tulpen planten die mooi bloeien in het voorjaar. Doe het wel tegen het einde van de maand.
  • Zet amaryllisbollen in een pot: houd je van een amaryllis bij Kerstmis? Dan moet je ze begin deze maand zeker oppotten. Geef de bol daarna water en zet de pot op een warme plaats. Op de vensterbank boven de verwarming is ideaal.